Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
UPPDATERAD!

Blandade känslor på välbesökt möte

Uppdaterat fredag 15 oktober 2010 kl 12.25
Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 21.16
1 av 3
Över hundra personer hade mött upp på mötet. Foto: Pär Sandin/SR.
2 av 3
Det var många som ställde frågor. Foto: SR Sjuhärad
3 av 3
Haleh Lindqvist, kommunchef, Kjell Hugosson och th Magnus Andersson, socialchef. Foto SR.

Över hundra personer kom till mötet som Marks kommun kallat till i går kväll med anledning av den hårda kritiken från Socialstyrelsen. Det var med blandade känslor som många var där, men kommunens nya kommunchef blev en vinnare.

Anledningen till att kommunen kallat till ett informationsmötet är den hårda kritik som socialstyrelsen har riktat mot kommunen efter att ha gått igenom 15 olika ärenden vid socialförvaltningen som rör barn.

Mängder med fel hittades i de olika ärendena, en del så grava att det var svårt at förstå att det ens inträffat.

Det var med blandade känslor som kommuninvånarna mötte kommunens representanter som redogjorde för bakgrunden.
Socialchefen Magnus Andersson gick igenom de åtgärder som nu ska vidtas, bland annat att en utomstående konsult ska granska förvaltningen. Socialchefen berättade också att man ska gå ut med en enkät till flera hundra som berörts av socialtjänsten.

– Flera hundra, kanske 400-500 kommer att få enkäten. Inte bara de som är berörda av fall som berör barn utan betydligt fler. Förhoppningen är att vi ska få en uppfattning om hur de upplever socialtjänsten, säger Magnus Andersson.

En mamma som enligt socialstyrelsen har blivit felbehandlad var inte imponerad.

– Att prata om att personalen på socialförvaltningen mår dåligt känns som ett hån mot oss som blivit misshandlade av dem, säger kvinnan.

Flera frågor ställdes, men det blev aldrig riktigt infekterad stämning. Kommunen hade redan intagit en pudelställning och kunde inte nog betona hur ledsen man var för den uppkomna situationen. 

Kjell Hugosson, ordförande i kommunfullmäktige öppnade sammanträdet och han sa sig aldrig ha upplevt något liknande, och han har nära 40 år bakom sig som politiker.

Han menade att det var tjänstemännen som var orsaken till det som hänt.

– De har inte gett politikerna en sann bild av förhållandena, trots frågor har de inte gjort detta och då kan våra demokratiskt valda inte fungera, säger Hugosson.

Någon debatt om var orsaken till socialtjänstens inkompetens låg, varför den uppkommit eller hur mycket ansvar politikerna har haft blev det inte.

Kjell Hugosson, som mycket klart lade ansvaret hos tjänstemännen, säger sig dock inte veta med bestämdhet om det är så att inte politikerna med rätt frågor och en vilja att hitta sanningen hade kunnat genomskåda tjänstemännen.

Det Hugosson framförde var det försvar som redan de avhoppade socialdemokratiska socialnämndspolitikerna har framfört. Såväl Owe Eglinger, Anne Hjertén som deras försvarare kommunalrådet Pelle Pellby (S)  menar att politikerna i nämnden blivit helt vilseledda av sina tjänstemän.

Många av de besökanden fick förtroende för kommunens nya kommunchef Haleh Lindqvist som sa de rätta orden, när andra letade efter dem, och som också fick applåder för sin generositet och värme. Det var hon som hittade svaren på de frågor de övriga duckade för.

– Jag hoppas verkligen att hon orkar och inte går in i väggen för hon har mycket att göra, sa en man som Radio Sjuhärad pratade med.

Det blev inga diskussioner om några enskilda ärenden utan diskussionen handlade mycket om det som Radio Sjuhärad och övrig media redan berättat.

Antalet politiker var betydande men de hade blandat sig väl med alla andra besökare, men båda kommunalråden och andra ledande politiker var där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".