Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Uppror mot höjda tomthyror

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 16.11
1 av 2
Jörgen och Elsemaj kan drabbas hårt om kommunen höjer tomthyrorna. Montage: SR Sjuhärad.
2 av 2
Jörgen och Elsemaj Paulsson. Foto: Joel Wendle/SR Sjuhärad.

Många tomträttsinnehavare i Borås har reagerat på den kraftiga höjning av tomthyran som Borås kommun planerar att genomföra. För vissa fördubblas hyran nästa år.

I vardagsrummet hemma i radhuset hos familjen Paulsson har Villaägarnas Riksförbund precis informerat boende i området. Förbundet anser att Borås kommuns planerade höjning av tomthyran är orimligt hög.

För många av de hushåll som hyr sin tomt av Borås kommun, och vars avtal löper ut nästa år, väntar nämligen en mer än fördubblad tomthyra.

På tisdag väntas kommunfullmäktige klubba höjningen, och för Jörgen och hans fru Elsemaj innebär det att tomthyran höjs - från omkring 5000 kronor per år till drygt 11 000 kronor.

– Föär vår del är det 135 % mer, och det kommer det vara i tio år tills nästa period startar, säger Jörgen Paulsson.

Tomträttsinnehavarna som samlats i familjen Paulssons vardagsrum är upprörda, och det pratas om att låta bli att skriva under det ny avtal kommunen skickat ut till dem. Tanken är att sätta press på kommunen och få till en dialog.

Det finns stora skillnader mellan hur olika kommuner reglerar tomthyrorna. Där utmärker sig Borås negativt menar Lena Södersten som är förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

– Ja, det tycker jag Borås gör genom att man har en marknadsmässig syn. Det viktigaste nu är att kommunen inte fattar beslut nästa vecka utan väntar en månad. Sedan kan man göra ett omtag också blir det rätt istället.

Men Morgan Hjalmarsson, ansvarigt kommunalråd i frågan, ställer sig kallsinnig till att i det här skedet inleda en dialog med tomträttsinnehavarna.

– Nu har det ju varit i kommunstyrelsen redan och man har haft möjlighet att ta kontakt med oss innan. Nu är det lite sent, men sista ordet är väl inte sagt i det här fallet. Vi ska ta det politiskt på tisdag, men chansen att vi ska ändra oss - den är liten, säger kommunalrådet Morgan Hjalmarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".