Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SJUKVÅRD

Läkare prickas inte trots brister

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 07.37
"Inget förtroende för nämnden"
(1:44 min)

Efter en handläggningstid på ett och ett halvt år fick Sören Svensson i Dannike rätt - vården på lasarettet i Borås i samband med hans dotters självmord hade brister. Men någon varning till ansvarig läkare blir det inte för hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har slutat pricka vårdpersonal.

– Man känner ju inget förtroende för hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Och det kan ju vara många läkare och mycket vårdpersonal som är direkt olämpliga för sina uppgifter. Ska det ta så här lång tid att handlägga så kan ju den vårdpersonalen hinna göra många fel, säger Sören Svensson.

För han och hans fru så har den långa väntan försvårat när det gäller att känslomässigt kunna gå vidare i sorgen efter dottern.

– Det är ju också mycket praktiskt att avsluta efter att en människa har gått bort, och den här anmälan var det sista som var kvar. Det är viktigt att känna att man kommer till ett avslut med saker.

Sören Svensson och hans fru kommer att överklaga nämndens beslut, men frågan är om detta kommer att leda någon vart. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ger Sören Svensson rätt i att hans dotters ansvariga läkare begått fel som motiverar en varning - men nämnden slutade redan i somras pricka vårdpersonal, och föregriper därmed den nya lagen, som inte fokuserar på individuellt ansvar, utan på hur vården organiseras. Nämnden har långa handläggningstider och ett överklagande från Sören Svensson lär hamna hos socialstyrelsen, som kanske inte väljer att utreda.

Nämnden är inte enig - flera av ledamöterna tycker att den gamla lagen bör tillämpas fullt ut ända fram till att den nya börjar användas vid årsskiftet. Beroende på hur ledamöter tycker och nämnden sätts samman framöver, så kan vårdpersonal komma att börja få påföljder igen - åtminstone ibland.

– Det är inte möjligt att förutse hur det kommer att gå vid olika sammansättning, och det är naturligtvis olyckligt. Det är slumpen som avgör, säger Aud Sjökvist, generaldirektör för hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Till detta kommer att ansvarsnämnden har en extrem arbetsbelastning. 12 handläggare på 3000 ärenden hittills i år och närmare 2000 av de kommer inte att hinna utredas innan socialstyrelsen tar över nämndens arbete nästa år. Eftersom socialstyrelsen kommer att följa en annan lag, är det långt ifrån säkert att alla outredda ärenden nånsin kommer att behandlas - därför är det i nuläget knappast nån ide att göra en anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd:

– Det är en slutsats man kan dra, att det inte är sannolikt att den som gör en anmälan i dag får något beslut på den, säger Aud Sjökvist.

Socialstyrelsen kommer att utreda på ett annat sätt, med fokus på systemfel och dåligt strukturerad vård. Den nya patientsäkerhetslagen innebär också att socialstyrelsen inte kommer att ta upp alla fall som anmäls, utan bara dem som är principiellt viktiga för att komma åt fel i hur vården är upplagd. Anledningen är att regering och riksdag med den nya lagen vill komma bort från att vårdpersonal inte vågar göra egna anmälningar av rädsla för påföljder. Socialstyrelsens beslut kommer inte heller att kunna överklagas.

Frågan är om det är någon ide att hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd kämpar med att göra sina utredningar och fatta beslut, när de redan nu slutat dela ut påföljder och handläggningstiderna är så långa att arbetet i praktiken inte kommer att få någon betydelse?

– Det är en bra fråga och situationen är inte bra för någon, men vi kämpar på för att bli färdiga med så många som möjligt innan årsskiftet, säger Aud Sjökvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".