Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÅRGÅRDA

Många elever missade nationella prov

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 07.20
"Eleverna ska få stöd"
(1:37 min)
Rektorerna Ulrika Englund och Susanne Gustafsson (th). Foto: Jesper Ingevaldsson

En stor andel elever på Gullhögskolan i Vårgårda har inte i gjort nationella prov i nian. Det visar skolans egen kvalitetsredovisning. En av orsakerna kan vara dålig organisation på skolan.

I våras hade Gullhögskolan i Vårgårda en ovanligt stor andel elever som inte deltog i de nationella proven i vissa ämnen. Störst frånvaro hade fysikprovet. 14 procent av niorna inte gjorde provet, vilket är dubbelt så många som riksgenomsnittet.

– Våra elever blockläser. Då de kan ha haft sin fysik under höstterminen och då blir det svårt att få en bra organisation kring detta. Det kan nog förklara att många inte gjort proven inom just NO. Sedan vet vi att Gullhögskolan under tidigare år har haft många elever med anpassad studiegång. Jag tycker att man verkligen ska fundera innan man tar till den åtgärden, säger Ulrika Englund, rektor på Gullhögskolan.

Underlag för betyg
Karin Hector Stahre, chef på Skolverkets enhet för prov och bedömning, säger att det är ovanligt med så hög andel elever som inte gör ett nationellt prov.

–  Detta är olyckligt eftersom provet är obligatoriskt och att det ska vara ett underlag och stöd för betygssättning.

På Gullhögskolan har man satt in åtgärder för att se till att färre missar de nationella proven i år. Dels har man minskat antalet elever med anpassad skolgång, alltså när vissa ämnen prioriteras bort, från 17 elever förra läsåret till två i år.

Man ska också se till så att de som läser fysik på hösten får bättre möjligheter att göra provet på våren. Dessutom ska man bli bättre på att ge elever individuellt stöd.

– De elever som behöver stöd när man genomför nationella stöd, ska få det. För vi har ju elever som ibland behöver få göra provet muntligt och det stödet ska de erbjudas, Susanne Gustafsson, även hon rektor på Gullhögskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".