Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ULRICEHAMN

Fängelse för kvinnoterror

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 11.59
Sara Kvist rapporterar från rättegången
(5:15 min)

En 24-årig Ulricehamnare döms nu till fängelse för flera års omfattande kränkningar av sin sambo. Bland annat fick kvinnan frätskador i halsen efter att mannen tvingat i henne ett starkt rengöringsmedel.
Som nyheterna tidigare berättat misshandlades kvinnan svårt på alla upptänkliga sätt under flera års tid - både fysiskt och psykiskt.

Den 24-årige mannen döms nu till 4 års fängelse för grov misshandel, grov kvinnofridskränkning och olaga hot.
Mannen ska också betala skadestånd till sin före detta sambo på 122 000 kronor.


NYHETERNA 2010-10-20

Kvinnan i 20 årsåldern verkar stark när hon berättar om våldshändelserna med den före detta sambon. Hon säger att hon måste vara stark och berätta om det här, men inte alltid varit det i relationen.

Hon berättar om en händelse när hon var på kick off med jobbet i Göteborg. Sambon sms-ade och ringde så att hon blev tvungen att lämna lokalen för att inte störa de övriga. I samtalen undrade vem han hörde i bakgrunden och så vidare.

Kvällen slutade med att 24 åringen hämtade hem henne med bil. Under färden hem fördes ett upprört samtal om kvällen och när mannen stannade för att tanka slog hon till henne upprepade gånger i ansiktet innan han gick ut, allt medan dottern sover i bilstol i baksätet.

Åklagaren frågar hur ont slagen gör på en skala 0 till 10.

– Ett slag gör alltid ont och knytnävar gör mer ont än med öppen hand, konstaterar hon enkelt.

Isolerades socialt
Kvinnan säger att det vid det tillfället inte var slagen som var värst, utan att hennes sociala liv blir kringskuret. Det sociala nätverket blev avskuret eftersom han försöker kontrollera henne hela tiden och om hon inte lyder blir det jobbigare efteråt

Vid ett annat tillfälle slog mannen henne med ett caffe latteglas i huvudet när hon låg i sängen. Vad hände efter det, frågar åklagaren.

– Jag städade upp glaset och bytte lakanen tror jag, sov några timmar innan jag åkte till min utbildning. Folk frågade om skärsåret.

Den åtalade en man i 24 årsåldern, sitter vänd bort från åskådarna, det går inte att se hur han reagerar på kvinnans berättelse.
Han har tidigare avtjänat ett straff för liknande brott mot samma kvinna, men förhållandet dem emellan fortsatte ändå. Hans försvarsadvokat är Björn Hurtig - känd från tv-serien "Advokaterna".

Gripande berättelse
Åklagaren frågar kvinnan hur barnet tagit det hela. Då gråter kvinnan. När hon samlat sig berättar hon att hon först efteråt insett att det fem-åriga barnet förstått mycket mer än hon trott.

– X mår inte alls bra, hon är rädd och släpper mig inte en sekund. X har varit med om alldeles för mycket, jag borde ha lämnat honom tidigare.

Det finns åtta åskådare i salen, inte ett öga där är torrt.

Rättegången pågår i tre dagar, och många händelser ska gås igenom. Enligt åtalet har mannen hotat henne med kniv, orsakat henne tandskador, spräckt läpp, svullnad, en misshandel som ses som grov och särskilt hänsynslös eftersom hon dessutom var gravid och han använt kniv.

Vid ett annat tillfälle ska han försökt få henne att kräkas och när det misslyckats har han tvingat henne att dricka ett rengöringsmedel, något som medförde smärta svullnader och frätskador i halsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".