Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SJUHÄRAD

Fler ensamkommande barn till Sjuhärad

Publicerat lördag 30 oktober 2010 kl 09.18
Migrationsverket "Sjuhäradskommunerna är ett föredöme"
(1:31 min)
1 av 2
Pelle Pellby, Mark, Ulrik Nilsson, Borås och Christer Johansson, Bollebygd, skrev på avtalet om ut utökat mottagande av ensamma flyktingbarn för sina kommuner. Foto Bo Thorin/SR Sjuhärad
2 av 2
Migrationsverkets Richard Svanegård och Sjuhärads kommunalförbunds Margareta Löfgren

Sjuhäradskommunerna utökar sitt mottagande av ensamkommande asylsökande barn. I går skrev man på ett avtal med Migrationsverket som innebär en mångdubbling av det antal barn som Sjuhäradskommunerna förbinder sig att ta emot.

– Det här är ju det största samarbetet vi sett hittills till antalet kommuner och dessutom är det en ny konstruktion på överenskommelsen säger Richard Svanegård, Migrationsverkets förhandlare.

Förra året tog enbart Borås, Mark och Ulricehamn emot flyktingbarn i Sjuhärad. Övriga kommuner vägrade eftersom de inte ansåg sig ha kompetensen.

Nästan alla barn har nämligen hittills varit pojkar i övre tonåren från Irak, Afghanistan, Somalia och före detta Sovjetrepubliker, många med svåra barndomsupplevelser.

Nu ställer alla sjuhäradskommunerna upp eftersom en gemensam mottagning med kompetens ska byggas upp. Just nu lutar det åt en anläggning i Örby i Mark.

Boendet ska få 24 platser vilket kan betyda att mellan 50 och 70 ungdomar årligen, jämfört med de 22 som totalt hittills tagits emot i Sjuhärad, och Marks kommunalråd Margareta Löfgren tror att det ska gå bra

– Nu kan vi bygga upp en stabilitet där vi har ett resursteam och ett boende där det finns personer som är bra på det här.

Men trots att sjuhäradskommunerna nu tar emot betydligt fler barn så finns det fortfarande många ensamkommande barn som väntar ute i de så kallade ankomstkommunerna och är i behov av kommunplacering.

– Ur ett nationellt perspektiv så har vi en lång väg kvar att vandra och det är absolut en förutsättning att alla kommuner kommer in i den här verksamheten och där är nu sjuhäradsbygden ett föredöme, säger Richard Svanegård, Migrationsverkets förhandlare.

Ensamkommande flyktingbarn

Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka asyl, så kallade ensamkommande barn. Kommunerna ansvarar för mottagande, boende och omsorg av ensamkommande barn och ungdomar. Ansvaret gäller både asylsökande och ensamkommande barn och ungdomar som har fått uppehållstillstånd.

Den 4 oktober väntade 516 barn och ungdomar i de så kallade ankomstkommunerna i väntan på att få en kommunplacering.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".