Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Han hoppas på upprättelse

Publicerat söndag 31 oktober 2010 kl 08.37
Sören Svensson "Det känns ändå som en liten vinst"
(1:41 min)
Sören Svensson hoppas på upprättelse mot HSAN Foto:Sofia Boo/SR Sjuhärad

Sören Svensson från Dannike hoppas på upprättelse. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd valde att inte pricka en ansvarig läkare efter hans dotters självmord med hänvisning till en ny lag som träder i kraft först vid årsskiftet. Men nu har förvaltningsdomstolen i Stockholm i två domar gett HSAN fel när man har slutat pricka läkare med hänvisning till den nya lagen.

– Jo jag tycker det känns bra för man kan ju inte tillämpa lagar som inte ännu existerar så att säga. Det känns ju bra att man kan få någon sorts disciplinär åtgärd om fel är begågna, det känns ju ändå som en liten vinst, säger Sören Svensson.

Ett och ett halvt år efter att Sörens dotter Sara begick självmord på pyskiatriska kliniken på SÄS så gav HSAN honom och frun Ann rätt. Det fanns brister vid vården som skulle leda till en varning för ansvarig läkare.

Men på grund av den nya lagen som träder i kraft vid årsskiftet då ett nytt system som ska vara mer inriktat på att hitta systemfel inom vården införs och där inte enskild vårdpersonal ska varnas så valde HSAN redan i somras att sluta varna sjukvårdspersonal.

Det rör sig enligt EKOT hittills om ett 60-tal fall där HSAN konstaterar att det begåtts fel, men inte gett någon disciplinpåföljd, med hänvisning till den nya lagen. Och så även när det gäller Sara.

Men flera fall har överklagat och nu har alltså förvaltningsdomstolen i stockholm i två fall gett HSAN fel, man kan inte använda en lag som ännu inte är i bruk. Något som välkomnas av både Socialstyrelsen och av Sören Svensson och hans fru som har överklagat beslutet gällande deras dotter.

– Jag tycker ju att att den här läkaren nu ska få någon sorts disciplinär åtgärd. Det vore ju konstigt annars.

Vad tycker du om HSAN?

– Ja det kanske ändå är bra att de läggs ner, säger Sören Svensson.

Tidigare publicering

#text=4133546#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".