Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SVENSKA KYRKAN

Starkare tystnadsplikt

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 07.47
"Tystnadsplikten är ganska skön"
(1:53 min)
Kyrkoherde Lars Johansson i Caroli församling. Foto: Anne-Charlotte Horgby

Präster har absolut tystnadsplikt, vilket innebär att förtroenden inte får avslöjas ens om det handlar om allvarliga brott. För Lars Johansson som är kyrkoherde i Caroli församling i Borås, är detta en självklarhet.

– Jag får inte och vill inte berätta och det är en trygghet tycker jag. Det är ganska skönt att ha den tystnadsplikten, för man vet att det som där sägs, behöver och kan jag inte berätta någon annanstans. Det kan synas underligt att jag inte i något fall får göra det, men sådana är förutsättningarna för mitt jobb. Däremot kan jag fortsätta samtala med en person som kanske har begått ett brott, till exempel, och försöka påverka den personen, säger Lars Johansson, som har varit präst i 30 år och som nu är kyrkoherde i Caroli församling i Borås.

Präster är nästan den enda yrkesgrupp i Sverige som har absolut tystnadsplikt. Det betyder att det som en person säger i ett själavårdande samtal eller bikt får prästen inte föra vidare, inte ens om personen själv skulle vilja det - och inte ens om det handlar om allvarliga brott och våld - att personen utnyttjar barn sexuellt till exempel.

– Alla människor ska ha någon att tala med och det gäller även när vi gör fel, när vi misslyckas grovt, att det alltid ska finnas en kanal man kan gå till och samtala med. Men det är klart att ibland kan det vara dilemmor, att man får bära på saker, säger Lars Johansson.

I en utredning föreslår nu Svenska kyrkan att den absoluta tystnadsplikten stärks genom att även omfatta epost, internet och sms och finnas med i prästers och diakoners vigsellöften. Samtidigt föreslås att diakoners skyldighet att anmäla missförhållanden till sociala myndigheter ska tydliggörs - bara prästerna har den absoluta tystnadsplikten - enligt utredarna är enigheten stor om detta inom kyrkan trots de dilemman den kan föra med sig och att den kan utnyttjas, som i fallet med pedofilskandalerna inom katolska kyrkan till exempel.

– Ja, det går ju att utnyttja den och det är ett bekymmer. För de här frågorna får inte behandlas inom kyrkan, i någon inomkyrklig domstol, säger Lars Johansson.

Svenska kyrkan fattar beslut om sitt förslag på kyrkomötet nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".