Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DALSJÖFORS

"Det är närapå en slum"

Uppdaterat tisdag 22 februari 2011 kl 15.32
Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 07.31
Hyresgästföreningen: "Det är vidrigt!"
(1:41 min)
1 av 4
Slumområde? Hyresgästföreningen är mycket kritisk till hur det ser ut på vissa håll i Dalsjöfors. Foto: Jenny Hellström/P4 Sjuhärad.
2 av 4
"Vidrigt!" Hyresgästföreningens ordförande Lilian Nilsson blir chockad av vad hon hittar i källaren i ett av Toarpshus fastigheter. Foto: Jenny Hellström/P4 Sjuhärad.
3 av 4
Foto: Jenny Hellström/P4 Sjuhärad.
4 av 4
Foto: Jenny Hellström/P4 Sjuhärad.

Underhållet är mycket eftersatt i det kommunala bostadsbolaget Toarpshus lägenheter i Dalsjöfors. Hyresgäster berättar om vittrande balkonger, avlopp som fungerar dåligt och kraftiga mögelskador.

Förra julen klagade några av Toarpshus hyregäster i Rångedala att de hade det kallt inne, bara 13 grader mitt i vintern. Men bristerna hos det kommunala bostadsbolagets lägenheter är fler än så.

– När vi kom hem så spolade vi i toaletten som vanligt, och det började bubbla och kom upp i duschen och svämmade ut över hela golvet, säger Matts-Olof Bergman som bor hos Toarpshus på Alprosvägen i Dalsjöfors.

Kraftiga mögelangrepp i källaren
En liten bit därifrån har bolaget fler lägenheter. När vi går ned i källarförrådet slår en stark stank av mögel emot oss.

– Åh fy fan rent ur sagt! Det kände jag innan jag kom ner för trapporna, säger Lilian Nilsson - lokalordförande i Hyresgästföreningen.

– Så här har det varit ända sedan jag flyttade in för sex år sedan. Jag kan inte ha något här nere utan får slänga allt, säger en hyresgäst som inte vill tala om sitt namn.

Lilian Nilsson reagerar starkt på lukten av mögel. Hon har hört talas om att det skulle vara dåligt, men inte riktigt så illa.

– Vidrigt. Jag har hört talas om det, men när jag stod uppe i trappan och kände lukten... Usch!

Toarp är oförstående
Bolagets Toarpshus förtroendevalde ordförande, Vägvalets Lennart Alsin, säger att han inte känner igen de här problemen.

– Vi har lagt en hel del på reparationer naturligtvis. Bilden som du ger känner jag inte riktigt igen, inte när vi är ute och pratar med hyresgästerna för vi har verkligen lagt pengar på reparationer, säger Lennart Alsin.

Men det stämmer bara delvis. När Radio Sjuhärad granskar bolagets ekonomi framträder bilden av ett bolag som har hamnat i en ond cirkel - där det planerade underhållet har brustit i många år och som därför tvingar bolaget att lägga miljoner på att lösa de många akuta problem som uppstår.

Men när frågan ställs till Lennart Alsin menar han att det har blivit fel i bokföringen.

– Det är ju så att den en del har blivit bokfört på löpande underhåll som istället skulle bokförts på periodiskt underhåll, till exempel byte av vitvaror...

Varför har ni inte bokfört det på rätt konto då?

– Det har väl blivit något fel, vi har ju en entreprenör som sköter det. Och hade vi gjort fel så hade vi fått synpunkter från revisionen, säger Lennart Alsin på Toarpshus.

Lilian Nilsson som är lokalordförande i Hyresgästföreningen kan dock bara konstatera att det är något som inte fungerar, oavsett siffror och bokföring.

– Det är närapå slumaktigt på vissa ställen. De ska höja hyrorna hela tiden, men vi måste ju få något ut av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".