Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
LEDNINGSKRISEN I SVENLJUNGA

Motsättningarna i Svenljunga fortsätter

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 11.11
Kokko "Finns ingen grund för avstängning eller avsked"
(1:40 min)
Den avstängde kommunjuristen Risto Kokko träffade kommunchefen igår men de två parterna kom inte närmare någon lösning. Foto: Sara Holmberg/P4 Sjuhärad

Kommunjuristen Risto Kokko ville ha en ursäkt och jobbet tillbaka, Svenljunga kommun kontrade med att erbjuda två årslöner i avgångsvederlag. Närmare varandra än så kom inte de två parterna och motsättningarna i Svenljunga fortsätter.

Konflikten kring Svenljungas avstängde kommunjurist Risto Kokko fortsätter. Under en överläggning som hölls igår mellan Risto Kokko och tillförordnade kommunchefen Magnus Nilsson och deras respektive juridiska ombud erbjöds han ett avgångsvederlag på två årslöner, trots att Risto Kokko själv ville ha tillbaka sitt arbete.

– Min tanke har hela tiden varit att jag ska komma tillbaka till arbetet för jag anser inte att det finns någon grund för varken avstängning eller avsked. Men om det blev ingen diskussion. Kommunen ville istället veta vad jag krävde för att avgå.

Risto Kokko kunde inte godta kommunens bud utan krävde istället fyra årslöner, en kränkningsersättning och en offentlig ursäkt för att avgå.

Kommunjuristen stängdes av från sin tjänst som i december, efter en händelse där kommunledningen menar att han uppträtt hotfullt mot sin chef. Och i slutet av januari varslades Risto Kokko om avsked.

Kokko själv menar att anledningen till att kommunen vill bli av med honom är att han anmält den dåliga psykosociala arbetsmiljön och kritiserat chefer på kommunen.

Sen dess har en chef sparkats och en har avgått ifrån Svenljunga kommun. Och kommunalrådet har sagt att kommunen nu håller alla dörrar öppna, vilket fick den avstängde kommunjuristen att hoppas att han kanske skulle kunna återgå i tjänst. Men något sådant var det inte tal om i gårdagens förhandling.

– Trots att jag flera gånger tog upp det togs det inte upp för diskussion överhuvudtaget.

Vad säger du om det?

– Det låter märkligt eftersom kommunalrådet har sagt att de håller alla dörrar öppna och då utgick jag ifrån att man i alla fall skulle ta upp en diskussion om att jag skulle komma tillbaks. Men det var det aldrig tal om.

Nyheterna har sökt den tillförordnade kommunchefen Magnus Nilsson för en kommentar men har inte nått honom.

Kommunen agerar orimligt tycker politiker

Det tyder på ett svagt ledarskap säger Anders Fransson. Foto: Jesper Ingevaldsson, SR.

Den socialdemokratiske kommunpolitikern Anders Fransson kräver i ett öppet brev till kommunstyrelsens arbetsutskott i Svenljunga att varslet om Risto Kokko upphävs.

Anders Fransson skriver att det är en orimlig hållning av kommunen att stå fast vid varslet om avsked av Risto Kokko och vädjar att kommunen ska lägga prestigen åt sidan och hälsa kommunjuristen tillbaka.

Anders Fransson lämnade i januari samtliga sina politiska uppdrag i kommunen, i protest mot behandlingen av Risto Kokko. Men efter starkt stöd från många personer, ångrade han sig och valde att trots allt fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".