Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Kommunchefen hade rätt att säga vad hon tycker

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 15.34
Haleh Lindqvist, kommunchef i Mark. Foto: Jesper Ingevaldsson.

Den sparkade chefen i Mark får fortfarande lön och kostar kommunen 50 000 i månaden. Samtidigt avskriver JO anmälan mot kommunchefen Haleh Lindqvist som den sparkade chefen låg bakom.

JO-anmälan mot kommunchefen i Mark, Haleh Lindqvist har lagts ned. Kommunchefen gjorde inget fel när hon uttalade sig i Uppdrag gransknings program om de två små fosterbarnen som kommunen omplacerade.

Men anmälan sätter åter fokus på hur Marks kommun hanterat ärendet: den chef som anmälde Haleh Lindqvist till JO får fortfarande lön från kommunen trots att hon varit avstängd från sitt arbete sedan i höstas.

Upprinnelsen till JO-anmälan mot kommunchefen i Mark, Haleh Lindqvist, är Uppdrag gransknings uppföljande program i Sveriges television om de två små fosterbarnen som på ett mycket kritiserat sätt omplacerades.

I programmet säger Marks kommunchef att hon tycker att barnen ska tillbaka till fosterhemmet - "det är min personliga åsikt", sa Haleh Lindqvist men hon betonar också att hon som kommunchef inte har rätt att besluta om barnens framtid.

Men uttalandet upprörde en av de två chefer som fick gå efter skandalen, och chefen anmälde alltså Haleh Lindqvist till Justitieombudsmannen med motiveringen att kommunchefen, genom sitt uttalande, föregripit den nya utredning om barnens framtid som var på gång och därmed också äventyrat kommunens beslutsordning.

JO avskrev i princip ärendet direkt och tillbakavisade därmed anmälan. Men samtidigt sätter anmälan fokus på kommunens hantering av den sparkade chefen och ärendet med fosterbarnen. Chefen stängdes av redan i slutet av september och fick stanna hemma från jobbet med lön. Men hon får idag fortfarande lön från Marks kommun.

Den sparkade chefen tjänar 36 650 kronor i månaden och med de personalomkostnader som kommunen har blir det en kostnad för kommunen på drygt 50 000 kronor i månaden. Sammantaget är nu kostnaden uppe i en kvarts miljon kronor för kommunens skattebetalare.

Inte heller barnens framtid är klar,  och det trots att man utrett ärendet på nytt i fem månader.

Här är JO:s svar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".