Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västra Götaland

Länet misslyckas med miljön

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 16.41
Miljösamordnare "Vi behöver modiga politiker"
(1:27 min)
Rent vatten - ett av mycket få miljömål Västra Götaland kommer nå fram till 2020. Foto: Scanpix.

Västra Götalands län har misslyckas med sitt långsiktiga miljöarbete. En ny utvärdering från Länsstyrelsen visar att länet bara kommer att nå upp till två av de 16 miljömål som är satts upp för år 2020.

År 2000 satte riksdagen upp 16 miljömål som landets län fick 20 år på sig att uppnå för att få bukt på vår tids stora miljöproblem.

Halva tiden har gått, men redan nu står det klart att Västra Götalands län inte kommer klara att uppfylla mer än två av målen. Jens Mentzer som är miljösamordnare på Länsstyrelsen vill trots detta inte underkänna miljöarbete.

-- Det var en otroligt hög och ambitiös målsättning som politikerna satte upp och man har nog inte trott att det skulle ta sån lång tid som det gjorde på vissa områden.

Var det naivt av riksdagen att sätta sådana här höga mål på en 20-års period?

– Nej jag tycker inte det, jag tycker det var modigt. Det har bevisligen lett till en kraftsamling och det är framförallt modiga politiker vi behöver om vi ska få bukt på miljöproblemen, säger Jens Mentzer på Länsstyrelsen.

De två målen Västra Götaland ser ut att kunna klara av handlar om ett skyddande ozonskikt och grundvatten av god kvalitet.

De andra fjorton handlar till exempel om frisk luft, begränsad klimatpåverkan, levande sjöar och skogar, ett rikt odlingslandskap och ett rikt växt och djurliv. Tuffaste målet att nå, tror miljösamordnare Jens Mentzer blir att skapa en giftfri miljö.

Men vad har då Västra Götalands län gjort rätt? Efter viss tvekan pekar Jens Mentzer på några punkter.

– Jag tycker vi kan vara stolta över de utsläppsreduktioner som har skett inom industrin, jordbruket och inom luftkvalité, säger Jens Mentzer.

Sara Nygren
sara.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".