Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTRA GÖTALAND

Dvärgbandmasken kartläggs

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 13.53
Död räv som väntar på transport. Foto: Jan-Åke Thorell

Just nu kartlägger Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket hur utbredd parasiten dvärgbandmask är i landet. Människor kan bli allvarligt sjuka av masken som sprids av rävar.

Myndigheterna riktar främst in sig på de västra och södra delarna av landet, eftersom den smittade räven upptäcktes i Bohuslän. Men samtidigt pågår omfattande undersökningar om smittan finns spridd till fler platser.

Bland annat fortsätter insamlingen av skjutna rävar med hjälp av jägare.

I vår del av landet avslutades rävjakten i går, men längre norrut varar rävjakten ytterligare två till fyra veckor.

Om Statens veterinärmedicinska anstalt SVA tycker att det finns behov av mer övervakning även när jakten avslutats kan man i stället inrikta sej på att samla in rävträck för att söka efter parasitens ägg.

Näst på tur i undersökningarna står hundar från Uddevallatrakten. Det gäller då hundar som vistats ute i skog och mark där den smittade räven påträffades, och som ännu inte hunnit avmaskas.

140 träckprover ska skickas in till SVA. Hittills har en dryg tredjedel av proverna kommit in, enligt Eva Osterman-Lind som är veterinär på SVA.

SVA planerar också att samla in tre olika typer av sork från samma område på västkusten. Gnagare är särskilt intressanta i kartläggningen, eftersom de kan föra smittan vidare till våra husdjur, som hund och katt.

Hur smittan av rävens dvärgbandmask kom till Sverige från allra första början är fortfarande oklart. Myndigheterna har övervakat just förekomsten av smittan de senaste tio åren. Experterna menar att det är osannolikt att parasiten förts in via vilda rovdjur. Istället är teorin att hundar som burit på parasiten förts in från utlandet.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Fakta: Echinokockinfektion

Infektion orsakas av dvärgbandmasken. Parasiten smittar som ägg via födan, varefter den penetrerar tarmen och förs med blodet till framför allt lever och lungor.

I de smittade organen bildar maskarna karakteristiska vätskefyllda cystor som liknar cancer, vilka genom sin tillväxt och följande tryck på omkringliggande vävnad orsakar de första symptomen.

 Parasiten är svårbehandlad hos människa. I Europa dör ett antal människor varje år för att de smittats av rävens dvärgbandmask och fått behandling för sent.

Källa: Wikipedia/Jordbruksverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".