Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SJUHÄRAD

Stor ökning av dieselstölder

Uppdaterat torsdag 3 mars 2011 kl 16.20
Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 07.20
Drabbad "Stölderna ökar"
(1:41 min)
"Vid ett tillfälle stal tjuvarna 10 000 liter bensin av oss", berättar Hans Paréus på Paroy Energi, som drabbats av ett tjugotal dieselstölder under de senaste åren. Foto: Ann-Charlotte Horgby

Bara i Västra Götaland stals förra året diesel till ett värde av minst fem miljoner kronor, enligt uppgifter från polisen. Stölderna är ett gissel för polisen, som nu tar stöldskyddsföreningen till hjälp.

Antalet dieselstölder ökar. Hans Paréus som jobbar på boråsföretaget Paroy Energi, med ett 20-tal pumpstationer för fordonsbränsle i Sjuhärad, tycker att tjuvarna har blivit allt mer förslagna.

– Vi märker av att de här stölderna ökar. Vid ett tillfälle blev vi av med 10 000 liter. Och där kunde vi konstatera att det var inga duvungar, utan det var professionella tjuvar, säger Hans Paréus.

Tidigare i veckan rapporterade Radio Sjuhärad bland annat om tre personer i Gällstadtrakten som greps misstänkta för att vara på väg att stjäla diesel.
Även om det finns många småtjuvar som utrustar sig med dunkar när de stjäl diesel, är det också vanligt att tjuvarna kommer med lastbilar med stora tankar och att de är tekniskt skickliga.

Smarta tjuvar
Att tjuvarna är smarta konstaterar också Per-Arne Nilsson på polismyndigheten i Västra Götaland, som håller i en ny satsning på att komma åt dieselstölderna.

– Tjuvarna är egentligen innovatörer. De hittar på nya lösningar hela tiden för att kringgå säkerhetssystem och polisens sätt att jobba, säger Per-Arne Nilsson.

Paroy Energi har drabbats av ett tjugotal stölder de senaste åren och förlorat mellan 200 000 till 300 000 kronor på detta. Till den kostnaden kommer kostnader för kunden och Paroy Energi för förlorad arbetsinkomst när fordon står stilla, kostnad för reparationer, stöldskydd, etc. Företaget anmäler alltid stölderna, men det har hittills inte lett till något.

– Polisen har ju visat väldigt lite intresse. Vi fick ut dem på brottsplatsen när vi hade den stora stölden på 10 000 liter. Men annars är det bara att vi skickar in en anmälan, men annars händer det inte så mycket mer, tyvärr, säger Hans Paréus.

Stölder för stora belopp
419 000 liter bensin stals i Västra Götaland förra året. Värdet beräknas till fem miljoner kronor, plus kanske fem miljoner kronor till för kostnader för förlorade arbetsinkomster när fordon får stå stilla, etc. Men siffrorna baseras på stölder som anmälts. Många struntar i att anmäla dieselstölder, just för att de upplever att "polisen gör ändå ingenting". Därför tror polisen att mörkertalet kan vara stort och att många fler lite diesel stjäls än vad någon vet om. Men Hans Paréus är noga med att polisanmäla.

– Det är av skälet att vi vill få det uppmärksammat och att vi vill bli en siffra i statistiken, så att man kanske ser det som ett större problem än vad man har gjort hittills.

Polisen vill motverka fler stölder
Polisen i Västra Götaland satsar för att få bukt med dieselstölderna, som ökat markant. Som en del i satsningen kontaktar polisen den här veckan branschorganisationer för att informera om vikten av stöldskydd

Lås, grind, bommar, larm och slangningsskydd till tankar eller fordon - tipsen är många till åkare och leverantörer av bränsle. Polisen har tagit Stöldskyddsföreningen till hjälp för att informera en bransch som har svårt att hålla jämna steg med en förslagen kår av tjuvar.

– Dom gör så gott dom kan, men måste märka att de kriminella ligger ett par tre steg före oss, säger Per-Arne Nilsson vid Länskriminalpolisen, som ansvarig för den satsning som polisen nu gör.

Det är inom ramen för ett EU-projekt för att förebygga brott mot transportnäringen som polisen börjat titta närmare på dieselstölderna. Ett första steg har varit att ta fram statistik - och den visar att det stals diesel för minst 5 miljoner kronor i Västra Götaland förra året. Men mörkertalet är stort och polisen uppmanar nu också drabbade att anmäla alla stölder, för många struntar i det.

– Vi måste få reda på vad som sker egentligen, för man måste ju anmäla till oss, så att vi får en grund att stå på. Och sedan tips också till polisen, vem som ligger bakom det här. Vi har redan börjat få in bra med tips, säger Per-Arne Nilsson.

Fler tips kommer till polisen
Ja, sedan dieselstölderna börjat få uppmärksamhet i bland annat media har tipsen till polisen börjat komma. Sannolikt är det både småtjuvar och professionella ligor som ligger bakom stölderna. I kombination med att branschen blir bättre på att förebygga och anmäla stölder och att polisen lär sig mer om dem, hoppas Per-Arne Nilsson att få stopp på tjuvarna.

– Då fokuserar man resurser för att se om det finns system i det hela, för att se vem som ligger bakom det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".