Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Språkbonus i blåsväder

Publicerat lördag 5 mars 2011 kl 11.12
SFI-rektorn: "Alla kunde få ta del av pengarna"
(1:38 min)
1 av 2
Gillar inte bonusen: rektorn på vuxenutbildningen Mia Sundström och sfi-läraren Marika Tolker. Foto: Ninos Chamoun.
2 av 2
SFI-undervisning på Långholmens folkhögskola. Foto: Claus Gertsen/ SCANPIX.

Bara fem procent av eleverna som studerar svenska för invandrare i Borås har fått den så kallade SFI-bonusen, och på riksnivå är siffrorna ännu lägre. På vuxenutbildningen tycker man bonusen är diskriminerande.

SFI-bonusen är en bonus på 6 000 till 12 000 kronor som delas ut till de som klarar kursen Svenska för invandrare under 12 månader.

Bonusen klubbades igenom i september förra året, och det trots att Skolverket i sitt remissyttrande till regeringen sa nej till förslaget. Verket ansåg att det idag inte finns några kunskaper om varför elever inte fullföljer studierna inom rimlig tid.

Färsk statistik visar nu att det kan ligga något i skolverkets invändningar. I Borås exempelvis har knappt fem procent av SFI-eleverna lyckats nå bonusen, och på riksnivå är siffrorna ännu lägre.

Mia Sundström är rektor på vuxenutbildningen i Borås, och hon anser dessutom att bonusen är diskriminerande. Enligt henne gynnar den bara elever som har studievana sedan tidigare - elever som skulle klarat sina studier oavsett om de fick bonus eller ej.

– Frågan är hur man motiverar den andra gruppen som har det tuffare, som har en längre process? Man kanske kunde använt de här på pengarna så att även de hade fått del av det, säger Mia Sundström

Marika Tolker är i sfi-lärare och har känt av en allt större press sedan bonusen började gälla.

– Eleverna kommer och frågar och frågar "ska jag inte få ett test snart?". Egentligen vill man att de ska få sina pengar, men man kan inte göra test innan de är klara.

Marika Tolkner och Mia Sundström och anser att bonusen är diskriminerande mot elever utan studieerfarenheter. Enligt dem är det svårt och näst intill orealistisk att dessa elever ska klara av en kurs på 12 månader och få ta del av bonusen.

Ordföranden i utbildningsnämnden Anna Svalander (FP) håller inte med om den bilden.

– Jag tycker inte det är diskriminerande om man kan få människor att snabbare komma in i arbetslivet. Jag kan inte se vad som är diskriminerande med det för Sverige behöver ju människor på arbetsmarknaden.

Det är 1,7 procent som fått den här bonusen i hela landet...

– Precis. Det kanske inte var jättelyckat, säger ordförande i utbildningsnämnden Anna Svalander (FP).

Negin Shabani har gått på SFI i ett år, och hon tror inte det är pengarna som kan få eleverna att klara av sina studier snabbare.

– Jag tror inte det motiverar folk att sluta SFI snabbare. Jag tror inte det.

Ninos Chamoun
ninos.chamoun@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".