Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Knalleandan på väg ut

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 07.37
VD: ”Det är klokt att modernisera”
(1:40 min)
1 av 2
Knallementaliteten förkroppsligas av mycket i Borås, här Knalleland. Foto: P4 Sjuhärad.
2 av 2
Margareta Oudhuis, forskare vid Högskolan i Borås. Foto: Anne-Charlotte Horgby, P4 Sjuhärad.

Knalleandan är på väg att försvinna när Sjuhäradsföretagen i allt större utsträckning rekryterar nya chefer utifrån. Men det är nödvändigt att modernisera ledningen för företagen menar ledningen i storföretag.

Alltfler av de traditionella, familjeägda Sjuhäradsföretagen rekryterar nyckelpersoner utifrån - från andra orter eller länder.

Det förändrar efterhand företagsklimatet i Sjuhärad, på ont och gott. Det är nödvändigt att vidga vyerna, men samtidigt riskerar den gamla knalleandan att helt försvinna. Olle Jonsson, vd på Pulsen i Borås, är ett exempel på en vd som är ny i bygden.

"Det är bra att modernisera"
– Jag tror att det är bra att man öppnar upp och vidgar vyerna, säger Olle Jonsson.

– Vi har en situation allmänt i Sjuhäradsområdet, där vi ser en trend att det finns flera exempel på nyckelpersoner som kommer från utanför Sjuhäradstrakten. Jag kan se att det är ett klokt sett att modernisera sig inför framtiden, som blir mer och mer av ett tjänstesamhälle, säger Olle Jonsson.

Olle Jonsson jobbade förut på SKF som ansvarig för hela koncernens it-verksamhet, och med världen som arbetsfält. Han skulle vilja att Sjuhäradsföretagen vidgade vyerna.

Öppenhet krävs!
– Det finns väldigt mycket att utveckla. Men om jag skulle säga någonting, skulle jag vilja se mer av split vision och öppenhet för framtiden. Vi har väldigt mycket skickliga affärsmän här. Men jag tror att det skulle vara ännu mera lyckosamt att våga titta lite mer runt hörnet.

Margareta Oudhuis, forskare vid Högskolan i Borås, och föreståndare för Centrum för arbetsliv och vetenskap, bekräftar trenden med att fler vd:ar och andra chefer kommer utifrån.

– Visst, det är inte alls ovanligt, och det blir dessutom alltmer av utländskt ägande. Det leder till slut till ett nytt tänkesätt, säger hon.

Knalleandans negativa inslag dör ut
Margareta Oudhuis har forskat om knalleandan, och menar att den nu späs ut av nya influenser. Det blir mer av samarbeten, högre utbildning värderas högre, etc, och det är bra, menar hon.

– Det är jätteviktigt att man är öppen för influenser och inte låser in sig, så att säga.

Samtidigt är frågan om knalleandan överlever. Entreprenörskap och självständighet kommer att behövas i framtiden också.

– Jag hoppas att de negativa dragen inte överlever. Men de positiva dragen tror jag kommer att leva kvar, eftersom det är överlevnadskraften, som gjort att vi har klarat oss så bra. Jag hoppas på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".