Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HERRLJUNGA

Kommunkonsult avskedade folk regelvidrigt

Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 07.36
Anställd:”Dom behandlar oss precis som dom vill”
(1:41 min)
Underliga tuser i Herrljunga kommunhus. Foto: P4 Sjuhärad.

Herrljunga kommuns konsult avskedade folk under förödmjukande former som bröt mot avtal hur varsel ska läggas. Nu visar det sig att konsulten inte ens hade något skriftligt avtal att jobba för kommunen.

Herrljunga kommun hade bara ett muntligt avtal med den konsult som i slutet av förra året gick in och jobbade som områdeschef inom äldreomsorgen i Ljung.

Konsulten hamnade i blåsväder när hon bröt mot ett avtal kring hur varsel i kommunen ska hanteras, och kort därefter avslutades hennes uppdrag.

Konsulten det handlar om hade bland annat uppgifter som områdeschef på äldreboendet Gäsenegården i Ljung och fick hård kritik av personal, efter ett personalmöte i januari där hon läste upp namn på personer som varslades om uppsägning.

Enligt ett avtal som finns mellan kommunen och facket ska personer som berörs av varsel få den informationen enskilt. Ett av namnen som lästes upp var Ing-Marie Johansson - men hon var inte ens med på mötet utan fick istället beskedet om att hon varslats av gråtande kollegor som hon mötte efter mötet.

– Jag mötte gråtande arbetskamrater som efter ett personalmöte berättade att jag var avskedad, berättar Ing-Marie Johansson, som jobbar inom hemtjänsten i Herrljunga.

Nu visar det sig att konsulten som jobbade åt Herrljunga kommun inte hade något skriftligt avtal med kommunen utan bara ett muntligt avtal med kommunchefen.

– Det var ju ett begränsat jobb, så jag ser inga problem med att det saknades avtal, säger Jan Darell som var kommunchefen som slöt det muntliga avtalet med konsulten, som han kände till sedan tidigare.

Det var när P4 Sjuhärad begärde ut kommunens avtal med konsulten, som vi fick till svar att det aldrig funnits något skriftligt avtal - utan bara ett muntligt.

Herrljungas nya kommunchef är dock av annan åsikt. Ann-Sofie Rundberg som är den nye kommunchefen skriver nu i en kommentar på kommunens hemsida att det borde ha funnits ett skriftligt avtal och att hon beklagar att så inte var fallet.

Jan Darrell menar att även om det hade gjorts en offentlig upphandling av konsultuppdraget, så hade det varit svårt att hitta en mer kompetent person än den konsult han gav uppdraget åt. Men Ing-Marie Johansson, som alltså fick sitt varsel på ett felaktigt sätt, tycker att det är olustigt att konsulten inte ens hade ett skriftligt.

– Det känns som om man kan behandla oss hur som helst, säger Ing-Marie Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".