Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Sjuksköterska vill ha healing i vården

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 09.27
MP: ”Kan ha blivit en sammanblandning”
(1:17 min)
Socialstyrelsen har dragit in legitimationer för sjuksköterskor som utfört healing. Foto Scanpix

Miljöpartisten och sjuksköterskan Gun Moss Bjerling i Borås vill införa healing i sjukvården. Men miljöpartiet i regionen ställer sig inte bakom förslaget.

Gun Moss Bjerling sitter i primärvårdsstyrelsen i södra Älvsborg och har samtidigt en egen mottagning där hon utför så kallad Reiki-healing. Det skriver Borås tidning i dag. Själv ser hon ingen motsättning i detta, men enligt socialstyrelsen har det hänt att legitimerade sjuksköterskor som ägnat sig åt healing, fått sin legitimation indragen.

Nu vill alltså Gun Moss Bjerling också införa healing i sjukvården. Men det här är inte i linje med miljöpartiets politik, säger regionpolitiker Birgitta Losman från Bollebygd till Radio Sjuhärad.

– Vi förespråkar ju bättre samarbete mellan komplimentärmedicin och skolmedicin och har det i vårt politiska program. Exempel på metoder vi har förespråkat är naprapati och kiropraktik. Men när det gäller healing finns det inte tillräcklig forskning i dag för att man ska kunna använda den inom hälso- och sjukvården.

Birgitta Losman förklarar att man som privatperson kan ha olika uppfattningar. Men som företrädare för miljöpartiet så kan man inte säga att det ska finnas healing i Västra götalands hälso- och sjukvård. Och det finns en risk menar Losman att väljarna blandar ihop Bjerlings privata åsikt med partiets.

– Om man företräder oss i något sammanhang som partiföreträdare så ska man stå för det vi har gått till val på, säger Birgitta Losman.

Sara Nygren
sara.nygren@sr.se

Fråga

Healing

Inom alternativ medicin har botande åtgärder som benämns healing stor utbredning. Andra benämningar som förekommer är therapeutic touch, reiki-healing och extern qigong.

Behandlingens grundtanke är att kroppen omges av energifält i flera skikt, att sjukdom medför att energibrist uppstår någonstans samt att terapeuten från sina händer överför energi som reparerar denna brist.

Antydningar om positiv verkan (av Healing) har framkommit, men uppfattningen att kroppen omges av ett flerskiktat energifält saknar vetenskaplig grund, varav följer att inte heller healingmetoderna har någon vetenskaplig grund.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".