Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Netonnets kundregister stals vid dataintrång

Uppdaterat tisdag 12 april 2011 kl 16.56
Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 13.12
Författaren som avslöjade intrånget: "Källan är trovärdig"
(1:58 min)
Netonnets anläggnings i Borås. Foto: Pär Sandin P4 Sjuhärad.

Hemektronikföretaget Netonnet har drabbats av dataintrång där någon stulit kundregistret och sedan sålt det till en konkurrent. Uppgifterna publiceras i en ny bok.

Kriminella hackare som mot ersättning tar sig in i bolags datasystem och stjäl viktig information är ett växande problem i Sverige.

I en ny bok, Svenska hackare, pekas boråsbaserade e-handelsföretaget NetOnNet ut som ett av de drabbade.

Sålde till konkurrent
Bokens författare, Linus Larsson och Daniel Goldberg, har intervjuat en person som säger sig ha tagit sin in i NetOnNets datasystem och stulit ett kundregister som han sedan sålt vidare till ett konkurrerande företag.

– Han har visat oss bevis för att han kommit över hemlig information om Netonnets kunder, bland annat namn, e-postadresser och vad som ser ut som lösenord. Han säger sig ha knäckt företagets system och sålt uppgifterna till en konkurrent för 25 000 kronor, säger journalisten och författaren Linus Larsson.
Han bedömer hackarens uppgifter som mycket trovärdiga.

– Det här är en källa som vi litar på och vi har inte fått någon anledning att tvivla på äktheten.

Skedde troligen 2009
Till nyheterna säger NetOnNet IT-chef Jörgen Hellberg att företaget fick indikationer om att ett intrång skett i företagets system under 2009, men kunde då inte bekräfta att någon information stulits. Det här är också enda gången som NetOnNet fått indikationer på ett dataintrång. Därefter uppgraderade NetOnNet sina säkerhetssystem.

IT-chefen Jörgen Hellberg säger att man tar mycket seriöst på uppgifterna i boken, och gör nu en ny undersökning för att försöka ta reda på om uppgifterna om informationsstöld stämmer.

Konstanta intrångsförsök
– Vi jobbar aktivt med frågan, ett företag som Netonnet utsätts hela tiden för intrångsförsök.

Bilden bekräftas av Bosse Norgren, kriminalkommissarie på IT-brottssektionen på Rikskriminalpolisen.

– Antalet hackare som vill och kan tjäna pengar på sina färdigheter ökar. När man ändå håller på och hackar kan man lika gärna tjäna en hacka - så resonerar de. Och det finns ett stort mörkertal. Bland många företag anses det innebära "badwill" att anmäla dataintrång, man försöker lösa det utan att blanda in polisen, säger Bosse Norgren.

Koll på mejl
Antalet polisanmälningar av dataintrång har ändå nästan trefaldigats de senaste fem åren, från 849 2006 till 2 346 i fjol. Norgren uppskattar de riktigt vassa blågula hackarna till en handfull och säger att en del av dem "anlitas" av organiserad brottslighet från de forna öststaterna.

I Netonnets fall är det en hackare som i boken kallas Adam som sägs ligga bakom det aktuella intrånget. Han driver en liten IT-konsultfirma och ägnar sig åt lukrativt hackande på fritiden - när han inte seglar eller träffar kompisar. I boken hävdar Adam att han har tillgång till flera kända makthavares mejlkonton och att han regelbundet mot betalning stulit information från några av landets största företag.

– Han säger sig också ha kunnat läsa kvartalsrapporter från ABB, Volvo och SKF innan de släppts, säger Larsson.

Besatt?
Utvecklingen till trots noterar Larsson och Goldberg att många hackare inte drivs av ekonomiska motiv. Drivkraften är snarare att vinna över systemet och dess regler samt att använda tekniken till dess fulla potential.

– Många beskriver ett febrigt, nästan besatt tillstånd som uppstår när de kommer över viss information eller tar sig in i en superdator, berättar Larsson.

(TT)

Fakta om hackare

Begreppet hackare har sitt ursprung i amerikansk studentjargong där ett hack innebar en smart lösning på ett problem. Betydelsen kan variera, från hängiven datortekniker till en person som bryter sig in i datorsystem.Hackerkulturen föddes vid AI-laboratoriet vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA under 1960-talet. Inom kulturen ansågs en hackare inte enbart vara en skicklig programmerare utan ofta också en visionär med datortekniken som vapen.De senaste fem åren har antalet polisanmälda fall av dataintrång nästan tredubblats. 2006 anmäldes 849 fall av dataintrång, 2007 var de 908, året efter 1 282. 2009 anmäldes 1 493 fall av dataintrång och i fjol 2 346.

Källa: NE och Brottsförebyggande rådet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".