Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Taxibolag i Borås utnyttjar systemet Arbetsförmedlingen tillbakavisar

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 08.01
Transport: "Det blir en snedvridande konkurrens"
(1:46 min)
1 av 2
Taxibranschen i Borås utnyttjar systemet för att sänka sina kostnader. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX.
2 av 2
Björn Lindgren, regionalt skyddsombud på Transport i Borås. Foto: Joel Wendle.

Taxibranschen i Borås utnyttjar arbetsförmedlingens lönebidragsanställningar. Bidraget används för att sänka kostnader och att slå ut konkurrenter. Men Arbetsförmedlingen tillbakavisar anklagelserna.

Taxibranschen i Borås utnyttjar arbetsförmedlingens lönebidragsanställningar. Bidraget ska ge folk arbete, men används istället till att sänka kostnader och i förlängningen - att slå ut konkurrenter.

Taxibolag i Borås utnyttjar lönebidragsanställda, som mot reglerna får jobba på samma villkor som vanliga anställda. Det bekräftar flera taxichaufförer som P4 Sjuhärad har pratat med.

– Ja det har förekommit - absolut. Man gör ingen skillnad på det, man har fått nycklarna och ut och köra. Det är det det handlar om - ut och ragga kunder, säger Björn Lindgren som är regionalt skyddsombud på Transport i Borås.

Ett svek mot bidragstagaren
En arbetsgivare kan få lönebidrag för att anställa en person med nedsatt arbetsförmåga. Enligt reglerna ska arbetsgivaren förbinda sig att hjälpa den lönebidragsanställde att komma tillbaka till en vanlig anställning, genom att till exempel erbjuda förkortad arbetstid, kamratstöd eller arbetshjälpmedel.

Det sker dock inte alltid. P4 Sjuhärad har bland annat pratat med en person som själv har kört taxi med en lönebidragsanställning, och som berättar att han redan från början jobbade på precis samma villkor som alla andra anställda.

Förutom att det innebär ett svek mot den lönebidragsanställde, så menar Transportfacket också att det leder till orättvisa konkurrensfördelar för de bolag som utnyttjar lönebidragsanställningar på det sättet.

– Det vi anser är att det blir en snedvridande konkurrens. Man får ganska mycket hjälp av att få bidragen, och därmed konkurreras konkurrenter ut med statliga bidrag, säger Björn Lindgren på Transport.

Han vill inte namnge några taxibolag, men han säger att vissa bolag använder sig mer frekvent av lönebidragsanställningar än andra.

Arbetsförmedlingen ifrågasätts
Enligt reglerna ska Arbetsförmedlingen regelbundet följa upp att lönebidragsanställningarna sköts som överenskommet. Men, med tanke på det Björn Lindgren hör taxichaufförer berätta för honom om hur vissa taxibolag behandlar lönebidragsanställda så ifrågasätter han hur Arbetsförmedlingen sköter den uppgiften.

– Det är en fråga som vi inte vet så jättemycket om egentligen för vi får inte reda på det helt enkelt. Vi blir lovade av Arbetsförmedlingen att så sker, och då får man väl lita på det då...

Arbetsförmedlingen tillbakavisar anklagelser

Per-Åke Persson är arbetsförmedlingens platschef. Foto: Jan-Åke Thorell, P4 Sjuhärad.

#ljud=3039351#

Arbetsförmedlingen i Borås har bra koll på att arbetsgivare sköter sina lönebidragsanställningar som de ska. Det säger arbetsförmedlingens chef i Borås, Per-Åke Persson.

Lönebidraganställningar

- Arbetsgivare som anställer en person med nedsatt arbetsförmåga kan kompenseras ekonomiskt genom lönebidrag.

- Syftet med lönebidraget är att underlätta för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga att få eller i vassa fall behålla en anställning.

- Enligt arbetsförmedlingens regler ska en lönebidragsanställds funktionshinder och nedsättning i arbetsförmåga beaktas. En överenskommelse görs med arbetsförmedlingen. Överenskommelsen ska ha sådana inslag att den lönebidragsanställdes arbetsförmågan ges möjlighet att öka på sikt. Kompletterande utbildning, kamratstöd och arbetshjälpmedel är exempel på sådana inslag.

- Lönebidrag får som regel lämnas i längst fyra år. Storleken på bidraget är beroende av lönekostnaden för den anställde och hur mycket arbetsförmågan bedöms vara nedsatt.

- Det bidragsgrundande lönetaket är 16 700 kr per månad. Enligt arbetsförmedlingen i Borås är det ganska normalt att lönebidraget är 50 procent av den summan.

- Så länge lönebidrag lämnas ska arbetsförmedlingen medverka till att överenskommelsen regelbundet följs upp.

Källa: Arbetsförmedlingens faktablad till arbetssökande, juni 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".