Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Socialnämnden gör åt mer pengar än planerat

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 14.24
Socialchef: ”Kan tvingas minska bemanningen”
(1:32 min)
Per-Olof Hermansson, KD och Anita Lomander S sitter i ledningen för nämnden. Foto: P4 Sjuhärad.

Socialnämnden i Mark är på väg mot ett rekordstort underskott. Allt fler delar av nämndens verksamhet gör åt mer pengar än planerat, och just nu ser det ut som det kommer att fattas 15 miljoner kronor.

Marks socialförvaltning går mot ett rekordstort underskott. Det handlar om fler placeringar, fler vårddygn på institution, mer socialbidrag och naturligtvis också kostnader i samband med den så kallade socialskandalen.
Sammantaget ger det ett underskott för socialnämnden på 15 miljoner kronor.

Politikerna ser inte att man kommer att kunna lösa det här på egen hand, enligt ordförande Per-Olof Hermansson (KD).

– Vissa delar av underskottet, till exempel de externa konsulterna som vi fått ta in för att fixa det allvarliga läget, där kommer jag att föreslå att vi slipper betala den och fullmäktige eller kommunstyrelsen hjälper oss med det, säger Per-Olof Hermansson.

Det blir till att söka hjälp högre upp i den kommunala hierarkin för socialnämnden. För även om en hel del av underskottet kan härledas till "socialskandalen" tycker ordförande Hermansson att det handlar om oförutsedda utgifter.
Varken han eller vice ordförande Anita Lomander tycker att andra verksamheter under socialens tak ska behöva stryka på foten för det:

– Jag kommer i alla fall inte att medverka till det, utan då måste vi hitta pengar någon annanstans och ta upp det i kommunen i stort, säger Anita Lomander (S).

Men man måste spara ändå. Tjänstemännen har nu fått i uppdrag att ta fram förslag på vad. I första hand tittar man på sådant som inte lagbundet - till exempel förebyggande arbete.

Men det kan även bli aktuellt att dra ner på personalen, säger socialchef Magnus Andersson:

– Vi har ju väldigt personalintensiv verksamhet, det är väldigt svårt att spara stora belopp utan att titta på personalbemanning. Jag tror inte det blir uppsägningar, för vi en viss personalomsättning. Men visst måste man titta på personalkostnaderna för det är den stora kostnaden i verksamheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".