Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Regionvalet 2011

En koloss på lerfötter

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 07.17
Forskare: "Måste vara enveten"
(2:04 min)
Ungefär 1 200 personer delar på 1 700 politiska poster i regionen. Bildmontage: P4 Väst.

1700 politiska poster ska fyllas och vallöftena avlöser varandra. Men hur mycket makt har egentligen politikerna över vad som händer bland sina 50 000 anställda?

– Det är svårt att förändra, säger Johan Berlin, som är docent på Högskolan Väst och som forskat på Västra Götalandsregionen.

Samtidigt som valrörelsen inför omvalet om knappt tre veckor går på högvarv finns det en stor frustration gentemot hur Västra Götalandsregionen fungerar och hur makten är fördelad.

En av dem som tröttnat rejält är kommunpolitikern Bjarne Rehnberg (FP) i Uddevalla som tidigare jobbat inom Västra Götalandsregionen.

– Jag får en obehaglig känsla av att man kan kringgå demokratin genom att dölja beslutsvägarna.

Johan Berlin talar inte om en odemokratisk organisation. Men den stora kolossen (58 000 anställda) är svår att förändra eftersom politiker, tjänstemän och de vårdanställda måste dra åt samma håll, annars blir det ofta stopp i systemet.

De pengar som anslås i regionfullmäktige måste ibland passera inte mindre än tio nivåer innan de når ner till själva verksamheten.

– Det optimala hade varit att man trycker på en grön knapp i fullmäktige och sedan blinkar det en grön lampa nere på vårdavdelningen. Men många gånger blinkar det inte alls och ibland kanske det blinkar rött eller så, säger han till P4 Väst.

Regionens främsta politiker regionrådet Gert-Inge Andersson (S) jämför med sin tid som kommunpolitiker och ser att det är betydligt svårare att förändra i regionen. Att pengarna ibland måste passera tio nivåer tycker han är ”alldeles för mycket” och han vill åstadkomma en plattare organisation.

Vet du alltid vad dina beslut får för konsekvenser i verksamheten?

– Jag hoppas det. Samtidigt kan det vara så i stora organisationer att man inte alltid känner igen besluten när man kommer ut i verksamheten, säger Gert-Inge Andersson.

I praktiken betyder trögheten inom VG-regionen att politikernas vallöften bör tas med en nypa salt. I alla fall i de frågor där de är väldigt oense. För att nå förändringar krävs nämligen att enighet nås över blockgränserna.

– Har man tjänstemännen och professionen med sig, hittar överenskommelser över blockgränserna och ligger i över fyra eller fem års sikt kan man åstadkomma förändring, men man måste vara väldigt enveten, säger Johan Berlin.

Valresultatet i Västra Götaland ogiltigförklaras.

Fakta: Västra Götalandsregionen

Antal politiker

156 nämnder och styrelser finns i Västra Götalandsregionen enligt regionens hemsida, då inkluderas arbetsgrupper av olika slag också. Som sysslar med allt från sjukvård till EU-samarbete, folkhögskolor och fiskerifrågor.

Enligt kanslidirektör Bodil Warolin finns det 1 700 politiska uppdrag i regionen. Några har flera uppdrag var, så det är totalt 1 200 huvuden.

Vad kostar politikerna?

Exempel: Ett regionfullmäktigemöte kostar 700 000 kronor. Då ingår möteslokal, lunch med mera.

En beställarnämnd, till exempel en en hälso-och sjukvårdsnämnd, avsätter cirka en miljon kronor per år för politiska möten.

Personal

50 085 stycken. Omräknat till årsarbetare: 45 296 stycken. 39 809 är kvinnor och 10 276 är män. Personalkostnaden är cirka 23 miljarder kronor.

Antal läkare: 5 204 stycken.
Antal sjuksköterskor och barnmorskor: 13 550 stycken.
Antal undersköterskor: 8 626 stycken.
Antal administratörer: 5 054 stycken.

Budget

Omsättning crika 45,5 miljarder kronor.
Resultat 2010: Plus 205 miljoner kronor.

Källor: Årsredovisning 2010 och kanslidirektör Bodil Warolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".