Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Strid om friskolorna i Borås

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 07.49
Palmén: "Vi har 2,5 plats till varje gymnasielev"
(1:37 min)
1 av 2
Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX.
2 av 2
Kommunalråd Lena Palmén (S). Foto: Bo Thorin.

Borås rödgröna majoritet rekommenderade igår Skolinspektionen att avslå ansökningar från sammanlagt tolv friskolor som vill etablera sig i Borås. Den borgerliga alliansen var som vanligt för fler friskolor.

– Det är skolinspektionens sak att avgöra om skolorna får lov att etablera sig i Borås eller ej. Vi är i princip positiva till fristående alternativ, säger moderaternas Annette Carlson.

Men ser inte ni de negativa konsekvenserna med att man lägger pengar på tomma skollokaler, vilket ger mindre pengar över till exempelvis lärare?

– Nej. En konkurrens gör att jag måste tänka efter "på vilket sätt kan vi också bli en attraktiv skola?"

Blocken står mot varandra
Alliansens övertygelse att valfrihet skapar kvalitet är lika bergfast som de rödgrönas att friskolor skapar motsättningar och dränerar den kommunala skolan på pengar. Det säger Socialdemokraternas Lena Palmén.

– Idag har vi 2,5 plats var till varje gymnasieelev.

Vad betyder det för den kommunala skolan?

– Det tror jag hela Borås vet idag: idag ligger det besparingar på väldigt många grundskolor (exempelvis Norrbyskolan red.anm.) för att vi har för mycket tomma lokaler.

Förutom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ställde sig igår också Vägvalet och normalt friskolevänliga Miljöpartiet bakom den rödgröna protesten. Konsekvenserna blir annars för stora, sa Miljöpartiets Tom Andersson.

Avgörs centralt
Nu ska Skolinspektionen avgöra ansökningarna. De har det senaste året avslagit flera ansökningar med hänvisning till att elevunderlaget inte räcker till.

Skulle de tolv ansökningarna, åtta gymnasier och fyra grundskolor, godkännas och läggas till de fem frigymnasier och tre fristående grundskolor, som redan finns i Borås, bävar Lena Palmén.

– Det vågar jag knappt tänka på. Då kommer det väl handla om att lägga ner fler skolor, säger hon och menar att det självklart kommer att gå ut över eleverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".