Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Regionvalet 2011

”Regionen - en djungel”

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 07.43
"Man måste vara frisk för att orka"
(1:27 min)
Kerstin Blom har varit engagerad i handikapprörelsen sedan hennes son föddes med ett funktionshinder. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst.

Den som har synpunkter på det som händer i Västra Götalandsregionen får beväpna sig med stort tålamod. Det är en djungel att ta sig igenom till den som fattar besluten.

Det hjälper inte ens att ha drivit handikappfrågor i över 40 år, berättar Kerstin Blom, ordförande i HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorganisation i Vänersborg. Regionens organisation är alldeles för komplicerad.

– Vi har ju ett system med beställar och utförarnämnder och det tycker jag är ett elände, säger Kerstin Blom. Det blir mycket dubbelarbete och man skyller gärna på varann...

Svårforcerat system
Kerstin Blom har varit engagerad i handikapprörelsen sedan hennes son föddes med ett funktionshinder. Det var 43 år sen, så hon har varit med rätt länge. Dessutom är hon gift med en tidigare politiker som haft en ledande post  i regionen.

Men trots lång erfarenhet och goda kunskaper så gick hon ändå bet på att förstå vart hon skulle vända sig när hon först fick höra talas om  planerna på att avskaffa rehabiliteringsbadet i Vänersborg förra året. Hon blev bollad runt bland en lång rad instanser, nämnder och styrelser som hanterar liknande ärenden i regionen. Till slut hittade hon rätt.

– Då såg jag på nätet att Trestads beställarnämnd är något som kallas för befolkningsföreträdare... och då tänkte jag att det skulle vara rätt instans för oss.

– Efter många om och men så fick vi presidiet att komma och träffa oss.

– Men det var väldigt ovanligt. Det var första gången som någon därifrån hade kommit och träffat en handikappförening.

En djungel
Kerstin Blom har stor förståelse för den som inte klarar av att ens försöka göra sin röst hörd.

– Man måste vara frisk för att orka ta sig fram i denna djungel.

För den som undrar hur det gick med rehabiliteringsbadet i Vänersborg, så stod politikerna fast vid beslutet att lägga ner det. Bassängen är numera enbart öppen för den som kan organisera sitt rehabiliteringsbad själv.

Dyrt val

Riksdagspartierna satsar stort på omvalet i Västra Götaland.
Sammanlagt spenderar de nästan 23 miljoner kronor och partiledarna lägger många dagar på att besöka regionen.

Mest pengar, 6,8 miljoner, har Socialdemokraterna avsatt, Moderaterna lägger ner 4 till 5 miljoner och Centerpartiet 4.
På fjärde plats kommer Sverigedemokraterna med en valkassa på 2,2 miljoner kronor.

Det skriver Dagens Nyheter.

Fakta: Västra Götalandsregionen

Antal politiker

156 nämnder och styrelser finns i Västra Götalandsregionen enligt regionens hemsida, då inkluderas arbetsgrupper av olika slag också. Som sysslar med allt från sjukvård till EU-samarbete, folkhögskolor och fiskerifrågor.

Enligt kanslidirektör Bodil Warolin finns det 1 700 politiska uppdrag i regionen. Några har flera uppdrag var, så det är totalt 1 200 huvuden.

Vad kostar politikerna?

Exempel: Ett regionfullmäktigemöte kostar 700 000 kronor. Då ingår möteslokal, lunch med mera.

En beställarnämnd, till exempel en en hälso-och sjukvårdsnämnd, avsätter cirka en miljon kronor per år för politiska möten.

Personal

50 085 stycken. Omräknat till årsarbetare: 45 296 stycken. 39 809 är kvinnor och 10 276 är män. Personalkostnaden är cirka 23 miljarder kronor.

Antal läkare: 5 204 stycken.
Antal sjuksköterskor och barnmorskor: 13 550 stycken.
Antal undersköterskor: 8 626 stycken.
Antal administratörer: 5 054 stycken.

Budget

Omsättning crika 45,5 miljarder kronor.
Resultat 2010: Plus 205 miljoner kronor.

Källor: Årsredovisning 2010 och kanslidirektör Bodil Warolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".