Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Laglig graffitivägg på gång i Borås

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 13.14
Wahlgren (FP): "Man måste ge dem en chans"
(1:38 min)
Bengt Wahlgren och Andreas Cerny vill båda se en laglig graffittivägg. Foto: Jenny Hellström

Graffiti - konst eller skadegörelse? Svaret varierar beroende på vem man frågar. Kulturnämndens ordförande i Borås, Bengt Wahlgren (FP), tycker tillsammans med ungdomsrådet att det är dags att graffitimålarna får en egen plats att måla på.

– Man måste våga, man måste ge dem en chans, säger Bengt Wahlgren.

På Armbågavägen i utkanten av Knalleland, med vildvuxen terräng till vänster och Viskan rakt fram, finns väggen som de två ledarna av kulturnämnden respektive ungdomsrådet har siktat in sig på. Väggen, klädd i plåt, är ena långsidan av kommunens skate- och BMX-hall och den vill dom nu alltså göra till laglig plats för graffitimålarna, genom att till exempel klä den med trä.

Kan leda till minskat klotter
Ungdomsrådets Andreas Cerny tror att en laglig graffitivägg också blir ett sätt att minska klottret i stan.

– Om jag hade tyckt om att måla graffiti så hade jag gjort det om det hade blivit lagligt, så jag tror att fler ungdomar kommer att välja att måla i framtiden, säger Andreas Cerny.

För det här, att ordna en plats - där det är tillåtet att måla - är en het potatis.

Klotter och graffiti olika saker
– En del olyckskorpar, om jag får kalla dem det, säger att om man släpper loss detta så kommer de som målar att gå loss på stan också, säger Bengt Wahlgren.

– Men när man talar med de här killarna och tjejerna som sysslar med seriös graffitti, så säger de att det handlar om två olika saker. Den ena är klotter, som är ett socialt problem. Det andra är en konstform som jag tycker att vi måste uppmuntra.

Nu tar man förslaget till högsta politiska instans i kommunen, kommunstyrelsen, och förhoppningen är att väggen finns på plats redan i höst.

Fråga

Graffiti

(italienska, pluralis av graffito 'ristning', ytterst av grekiska gra´phō 'skriva')

Graffiti har bl.a. påträffats vid utgrävningarna i Pompeji, i Roms katakomber och i medeltida kyrkor. Klottrets innehåll är tämligen oförändrat in i vår tid.

Under andra världskriget tillkommer nya former och material; "Kilroy was here" spreds som vandringsklotter.

Med spraykonst menas den form av graffiti som från 1970-talets början utvecklats av ungdomar i USA, med sprayfärg på t.ex. murar och tåg. Graffiti av detta slag kom till Europa först på 1980-talet, i Sverige 1984.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".