Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Vägarna faller ihop i Mark

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 13.58
Teknik- och service: Vissa vägar bortom all räddning
(1:22 min)
Bilden visar inte en väg i Mark. Foto: Scanpix.

Standarden på vägar och gator i Marks kommun är alarmerande låg. Om inte något görs snart kommer en del vägar inte att kunna repareras, utan måste byggas om helt och hållet.

I aprilrapporten från teknik- och servicenämnden framgår det tydligt att kommunen behöver satsa mer pengar på vägunderhållet.
Enligt rapporten behöver man åtta miljoner kronor per år, men det finns bara två.

Socialdemokraten Bo Pettersson är vice ordförande i teknik- och servicenämnden, och han är bekymrad över att kommunledningen inte lyssnat på varningarna tidigare.

– De senaste åren har vi ju åtskilliga gånger presenterat rapporter om att vi inte har tillräckligt med medel för att underhålla vägarna i den nivå som krävs. Det måste vi återigen påtala för kommunstyrelsen och fullmäktige.

Han menar att följden av det dåliga underhållet är ren kapitalförstöring.

– Vissa vägar är så riktigt dåliga att det inte längre är meningsfullt att underhålla dem. Den stora rapporten som kom för 3-4 år sedan visade att vägunderhållet accelererar och till slut måste man bygga om vägen från början.

Årets underskott för verksamheten beräknas bli 2,5 miljoner kronor - och den hårda vintern har inte gjort saken bättre.

– Naturligtvis inte. Det fryser upp och bildas "potthål" och det kommer ta en stor del av vår asfalteringsbudget att lägga igen dem, säger Bo Pettersson - vice ordförande i teknik- och servicenämnden i Mark.

Fråga

Potthål

Ett potthål, slaghål eller tjälskott, är en typ av grop som uppstår i dåligt dränerade vägbanor. I grusvägar börjar potthål som små, beskedliga gropar.

När de fylls med stillastående vatten slammas en del av vägmaterialet upp, och följer sedan med när ett passerande bildäck skvätter bort vattnet.

Svåra potthålsskador är ett tecken på att vägen är underdimensionerad och att vägkroppen behöver förstärkas för att beläggningen ska få rimlig hållbarhet.

Fakta: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".