Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Nazister på gymnasiet - skolan tvingades öppna

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 17.01
Gymnasieelev: "Det var väldigt förnedrande"
(1:38 min)
1 av 3
Svenskarnas partis bord på Marks gymnasium. Foto: Jesper Ingevaldsson.
2 av 3
Rektor Lars-Gunnar Johansson var inte glad över att tvingas släppa in Svenskarnas parti på skolan. Foto: Jesper Ingevaldsson.
3 av 3
Eleven Josef Bah. Foto: Jesper Ingevaldsson.

Det nazistiska partiet Svenskarnas parti var idag inbjudet till Marks gymnasieskola, något som upprörde många elever. Rektorn tycker partiet är förfärligt, men anser inte att man har något val - reglerna tvingar skolan att bjuda in dem.

– Jag tycker det var väldigt förnedrande, säger Josef Bah som själv har utländsk bakgrund.

När Marks gymnasium i dag hade en temadag inför omvalet i Västra Götaland var samtliga politiska partier som deltar i valet inbjudna.
Det innebar att vid ett av informationsborden stod nazistiska Svenskarnas parti och delade ut material och pratade med elever, och de deltog också i en minidebatt om skolpolitik.

– Skolan måste sätta sin gräns någonstans. Ska de helt plötsligt ta in folk som säger det är bra att mörda?! Det är en stor överdrift men ändå. Jag tycker skolan borde sätta gränser, men de gör inte det, säger eleven Lovisa Eliasson.

Antidemokratiskt parti
Svenskarnas parti är sprunget ur Nationalsocialistisk Front, och i deras partiprogram står bland annat att de anser att endast personer som är genetiskt lika svenskarna ska kunna få medborgarskap.

De är också antidemokrater och anser att det demokratiska systemet är en av huvudanledningarna till den kaosartade situation som enligt dem råder i samhället.

Svenskarnas partis deltagande idag upprörde alltså många elever på skolan, samtidigt som vissa ansåg att det är bra att de var inbjudna för att man då kan ta debatten med dem.

Tvingas att bjuda in
Enligt rektor Lars-Gunnar Johansson följer Marks gymnasieskola bara riktlinjer från Justitikanslern och Skolverket. Reglerna säger att "bjuder man in ett parti måste man bjuda in alla", men han förstår att många elever kan tycka att det är olämpligt.

– Jag tycker det är ett förfärligt parti, men det är naturligtvis inte så lätt för skolorna att hantera detta, säger Lars-Gunnar Johansson - rektor på Marks gymnasieskola.

– Bjuder man in någon så måste man bjuda in alla på något sätt...

Här är reglerna

EXPO om Svenskarnas Parti

Tidskriften Expo bevakar högerextrema rörelser i Sverige.

– Elever kan uppleva detta som ett hån eller hot när det kommer ett parti som tycker landet ska bestå av det rätta rasvirket, säger redaktören Anders Dalsbro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".