Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SKOLAN

Elever ska bli entreprenörer

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 15.24
"Det handlar om att arbeta mer kreativt"
(1:36 min)
Fredrika Lundqvist, Navet science center. Foto: Ninos Chamoun

En satsning på entreprenörskap i skolan ska ge kreativa elever med bättre samarbetsförmåga. Navet science center i Borås har fått ett EU-bidrag på 3,8 miljoner kronor för att kompentensutveckla lärare och rektorer i Sjuhärad i hur man ska spinna fram den röda entrepenörstråden i det svenska skolväsendet.

– Målet är att starta processer på skolorna, där de själva tittar på hur de vill utveckla sin skola att arbeta mer kreativt och entreprenöriellt, säger Fredrika Lundqvist, som driver projektet Strategiskt entrepernörskap i skolan - STEPS.

Tänka utanför boxen
Projektet innebär att lärare på 21 grundskolor i Sjuhärad lära sig tänka utanför boxen när dom undervisar. Detta är en del av den skolstrategi regeringen har presenterat där entreprenörskap ska löpa som en röd tråd genom skolväsendet för att elever ska bli mer kreativa och öka sin samarbetsförmåga.

– Jag tror att det handlar mycket om organisation och schema. Utifrån det befintliga schema vi har idag är det svårt att jobba entreprenöriellt och i teman och större begrepp, säger projektledare Fredrika Lundqvist på Navet science center.

Ansvarstagande och engagemang
Från regeringshåll understryks vikten av ansvarstagande och engagmenang som entreprenörskap innebär. Kritik om att entreprenörskapsbegreppet introduceras som ett sätt att få unga att tänka på att starta vinstdrivande företag, avvisar Maria Weståker från Skolverket.

– Det är inte bara för att starta företag. Det handlar lika mycke om att skapa aktiva medborgare i samhället, människor som hittar nya kreativa lösningar för ett hållbart samhälle. Men det är också så att våra ungdomar idag har det tufft på arbetsmarknaden. Det kanske är så att det i framtiden måste bli vanligare att man kanske skapar sitt eget jobb än att man får en anställning.

Ninos Chamoun
ninos.chamoun@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".