Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Invasion av skalbaggar - gräsmattorna förstörs

Uppdaterat tisdag 14 juni 2011 kl 16.27
Publicerat tisdag 14 juni 2011 kl 07.21
Drabbade: ” De är ganska äckliga”
(1:37 min)
1 av 2
Trädgårdsborre Foto: Niclas Odengård
2 av 2
Doris och Peter Hjert i Gånghester har ledsnat rejält på Trädgårdsborrarna. Foto: Jesper Ingevaldsson.

Problemet med skalbaggar som invaderar trädgårdar och förstör gräsmattor ökar i Sjuhärad. Trädgårdsborren svärmar i tusental och när larverna kommer äter de upp gräsets rötter.

Trädgårdsborrens larver lockar även till sig fåglar som skadar gräsmattorna ytterligare. Doris och Peter Hjert i Gånghester har tröttnat på skalbaggsinvasionen, som i år varit värre än någonsin:

– Igår hängde de i riktiga klasar. Det var full parningsakt, det var sådana oerhörda mängder så det är inte klokt, säger Peter Hjert.

– Här var tjockt! Jag gick och hängde upp tvätt och de var runt fötterna på mej, till och med i tvättkorgen. De är ganska äckliga egentligen, menar Doris Hjert. 

Larver och fåglar förstör
Skalbaggsarten Trädgårdsborre har i flera år invaderat trädgårdar runtom i landet, och i bland annat Gånghester har många villaägare haft riktigt stora problem.

I Doris och Peter Hjerts trädgård svärmar hundratusentals trädgårdsborrar nu på försommaren, en skalbagge som känns igen på sin bronsfärgade ryggsköld.
De lägger sedan ägg som blir till stora vita larver som äter upp gräsets rötter, och larverna lockar dessutom till sig fåglar som förstör gräsmattan ytterligare.

Vill ha ut fällor
Har man riktig otur lockar larverna även andra djur. Hos grannarna har grävlingar plöjt upp hela gräsmattan. Det enda som verkligen hjälpt mot skalbaggarna har varit Myrr, men det dödar allt levande i gräset och något som paret Hjert helst undviker. Därför efterlyser de nu hjälp med subventionerade fällor.

– Jag tycker att det skulle letas fram fällor av den typ de har för granbarksborren, anser Peter Hjert som tycker att villaägare skulle subventioneras för att bli av med krypen.

– Hade detta gällt skogsbruket så hade problemet aldrig funnits, menar Peter Hjert.

Så tar du bort borren

  • Gräv bort jorden
  • Biologiska bekämpningsmedel
  • Nyp ihjäl baggarna för hand

Trädgårdsborren

Phyllope´rtha horti´cola är 8-12 mm lång och förekommer på öppen, torrare mark upp till Hälsingland.
De fullbildade svärmar om dagen i juni-juli och äter blad, blommor, frukter och knoppar av lövträd och buskar och kan ibland vara skadliga på t.ex. rosor.
Larverna lever av växtrötter och inte sällan i gräsmattor, som helt kan ödeläggas.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".