BORÅS

Invasion av skalbaggar - gräsmattorna förstörs

Publicerat tisdag 14 juni 2011 kl 07:21
Uppdaterat, tisdag 14 juni 2011 kl 16:27
Trädgårdsborre Foto: Jesper Ingevaldsson
Trädgårdsborre Foto: Niclas Odengård

Problemet med skalbaggar som invaderar trädgårdar och förstör gräsmattor ökar i Sjuhärad. Trädgårdsborren svärmar i tusental och när larverna kommer äter de upp gräsets rötter.

Trädgårdsborrens larver lockar även till sig fåglar som skadar gräsmattorna ytterligare. Doris och Peter Hjert i Gånghester har tröttnat på skalbaggsinvasionen, som i år varit värre än någonsin:

– Igår hängde de i riktiga klasar. Det var full parningsakt, det var sådana oerhörda mängder så det är inte klokt, säger Peter Hjert.

– Här var tjockt! Jag gick och hängde upp tvätt och de var runt fötterna på mej, till och med i tvättkorgen. De är ganska äckliga egentligen, menar Doris Hjert. 

Larver och fåglar förstör
Skalbaggsarten Trädgårdsborre har i flera år invaderat trädgårdar runtom i landet, och i bland annat Gånghester har många villaägare haft riktigt stora problem.

I Doris och Peter Hjerts trädgård svärmar hundratusentals trädgårdsborrar nu på försommaren, en skalbagge som känns igen på sin bronsfärgade ryggsköld.
De lägger sedan ägg som blir till stora vita larver som äter upp gräsets rötter, och larverna lockar dessutom till sig fåglar som förstör gräsmattan ytterligare.

Vill ha ut fällor
Har man riktig otur lockar larverna även andra djur. Hos grannarna har grävlingar plöjt upp hela gräsmattan. Det enda som verkligen hjälpt mot skalbaggarna har varit Myrr, men det dödar allt levande i gräset och något som paret Hjert helst undviker. Därför efterlyser de nu hjälp med subventionerade fällor.

– Jag tycker att det skulle letas fram fällor av den typ de har för granbarksborren, anser Peter Hjert som tycker att villaägare skulle subventioneras för att bli av med krypen.

– Hade detta gällt skogsbruket så hade problemet aldrig funnits, menar Peter Hjert.

Skriv ut

Mer om …

Borås

Dela

Användarkommentarer

6 Kommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler