Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot tvångsbussning av Öxabäckselever

Publicerat måndag 23 augusti 2004 kl 13.43

Öxabäcksborna är på krigstigen igen. Nu är det planerna på att tvångsbussa eleverna i årskurs sex i Öxabäck till Örbyskolan som upprör. Ett par gånger i veckan ska Öxabäckeleverna få tyskundervisning i Örby. Varannan vecka får eleverna dessutom ta omvägen via Torestorp vilket gör att resan blir över två mil lång. Hela 95 procent av invånarna är starkt emot planerna på bussningen till Örby.

Invånarna i Öxabäck är återigen kritiska mot barn- och ungdomsförvaltningen. Tidigare var det uppmärksammade motsättningar om skolskjutsar för högstadieeleverna som fick ordförande i barn- och ungdomsnämnnden att likna Öxabäcksborna vid ett stridsvagnskompani.
Nu handlar det om att elever i Öxabäcksskolans sjätte klass ska tvångsskjutsas till Örbyskolan ett par gånger i veckan för att få undervisning i B-språk. De ska också ha idrott i Örby. Bygdelaget tycker det är märkligt eftersom det ligger en nästan ny idrottshall bredvid skolan i Öxabäck.
I ett brev till skolförvaltningen i Mark redovisar man också en enkät som man låtit göra bland invånarna i Öxabäck där 95 procent av invånarna är emot bussningen till Örby.
I brevet till skolpolitikerna så kritiserar man också att bussen varannan vecka går via Torestorp. En omväg på en mil och en klart sämre väg där trafiksäkerheten är lägre. Kostnaden för bussningen uppskattar bygdelaget till en halv miljon kronor.
Bygdelaget kräver at eleverna får ha hela sin undervisning i Öxabäck i låg och mellanstadiet ock vill också ha svar på de mängder med oklarheter som finns. Räknar man exempelvis ihop restiden til Örby så uppgår den sammanlagt till ett par veckor, hur kommer den tiden at tkompenseras undrar Öxabäckborna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".