Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Maktkamp i Norrby IF

Publicerat tisdag 18 oktober 2011 kl 09.52
Kassören: ”De fokuserar på fel saker”
(1:45 min)
1 av 2
Norrby IF:s nya klubbhus vid gamla Ramnavallen. Foto:Sara Holmberg
2 av 2
Solveig Kjörnsberg, ordförande i Norrby IF. Foto: Sara Holmberg

En maktkamp pågår inom Norrby idrottsförening i Borås. Ordföranden Solveig Kjörnberg känner sig motarbetad av en falang inom klubben och kassören Paavo Väyrynen och har tagit time-out.

– Jag tycker att vår styrelse och vår ordförande fokuserar på fel saker, säger Paavo Väyrynen. Det sägs att hon ska ha koll, och ordning och reda på allt, men det har vi. Fråga revisorerna och titta på vår redovisning.

– Så bra som det är nu har det aldrig varit förut!

Enligt Väyrynen finns det rutiner i klubben som inte varit så bra, men de är justerade och har blivit bättre.

– Däremot har vi ett kansli och en ungdomsverksamhet som inte fungerar som de borde. Det borde styrelsen lägga fokus på i stället.

Väyrynen anser inte att Solveig Kjörnsberg underordnar sig föreningens policy och regler. Ibland är det snabba kast när det gäller att hänga med i ett projekt eller liknande.

– Då måste man ta snabba beslut och kan inte vänta på ett styrelsebeslut, utan titta lite på hur historiken har varit, säger Paavo Väyrynen.

Solveig Kjörnsberg tycker inte att problemen handlar om någon personfråga. I en förening som fungerar på rätt sätt så är det en styrelse som fattar beslut och tar fram sin policy.

– Så är det, säger Kjörnsberg. I den styrelse som nu finns kvar är vi precis eniga. Vi har samma inriktning och vill något positivt med föreningen.

Att någon lämnar styrelsen kan ha olika anledningar. Har någon en annan uppfattning än majoriteten kan man avgå.

– Det tycker jag är det rätta att göra, säger hon. Det händer i många föreningar. Att ta time-out från en styrelse förstår jag mig däremot inte riktigt på.

Hon håller med om att allt inte fungerar som det ska i föreningen, något som bland annat beror på gamla maktstrukturer.

– Det måste vi försöka jämka ihop. Men det måste också vara ordning och reda. Ska vi kunna utveckla klubben och få fler sponsorer måste vi vara en respektabel klubb. Men det finns de som tvekar till det idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".