Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Saab

Kineser köper Saab

Publicerat fredag 28 oktober 2011 kl 07.54
Kinesiska Youngman och Pang Da köper hela Saab. Foto: P4 Väst.

Saab blir kinesiskt. Youngman och Pang Da köper samtliga aktier i i Saab Automobile Powertrain och Saab Tools. Det bekräftar Saabs vd, Victor Muller, för P4 Väst. Saab har också skickat ut ett pressmeddelande. Affären ska enligt källor till P4 Väst gå loss på drygt 100 miljoner euro.

Vänersborgs tingsrätt avbryter därmed arbetet som inletts för att stoppa rekonstruktionen i de tre Saab-bolagen.

Enligt uppgift kom parterna överens sent i går kväll. Enligt uppgifter till P4 Väst skulle köpesumman vara cirka 100 miljoner euro. 

Att förhandlingarna drog ut på tiden i går kan förklara att Saab Automobile inte lyckades hålla den tidsgräns som tingsrätten i Vänersborg hade satt.

Före klockan 13 skulle Saab ha kommit in med en begäran om att få fortsätta rekonstruktionen samt att byta ut rekonstruktören Guy Lofalk, men inga livstecken kom då från företaget.

Strax före stängningsdags meddelade emellertid Saabs chefsjurist Kristina Geers att förhandlingarna mellan Saab och de kinesiska företagen Pang Da och Youngman var avgörande för Saabs ställningstagande i frågan.

När nu förhandlingarna är klara är ett besked från Saab till tingsrätten i Vänersborg att vänta senare i dag.

Texten uppdateras löpande.

Fråga

"Inga signaler att verksamheten flyttas"

#text=4770431#i Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer på Saab, Per Bränneby, välkomnar det kinesiska köpet av biltillverkaren i Trollhättan.
– Det är väldigt skönt att den här långbänken kommit till ett avslut. Det här kan nog bli bra, säger Bränneby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".