Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fosterhemsbarnens placering

Socialen överklagar inte

Publicerat måndag 7 november 2011 kl 14.08
Magné: "Vi borde gått vidare"
(1:25 min)
Mia Magné, centerpolitiker i socialnämnden Foto: Pär Sandin

Det var med minsta möjliga marginal som socialnämnden i Mark beslutade att inte överklaga kammarrättens dom att låta fosterhemsbarnen stanna i den nuvarande familjen. Sju var mot en överklagan, och sex var för.

Idag beslutade socialnämnden i Mark att inte gå vidare och överklaga beslutet att barnen ska stanna i det nuvarande fosterhem. Därmed får barnen inte komma tillbaka till hemmet där de vistades de första fyra åren av sina liv.

– Det är jättetråkigt att vi inte går vidare. När vi hade votering ville sex gå vidare, men sju ville inte överklaga.

– Vi har ju fått avslag, och nämndens beslut är upphävt. Vi har ju en gång beslutat om detta, och därför borde man prövat det i nästa instans.

Tror inte på prejudikat
För att ärendet skulle tas upp i Högsta förvaltningsdomstolen ska fallet kunna bli prejudicerande (vägledande) för andra fall.
Sex av socialnämndens ledamöter trodde att det kan vara det och sju trodde det inte. Därför blir det inget överklagande, säger nämndens ordförande Per olov Hermansson som var en av de som röstade emot överklagan.

– Vi tror inte det finns underlag för att få prövningsrätt i den här frågan som det ser ut nu. Om det hade funnits en princip som man kan påvisa behöver få en ny tolkning av - då hade jag absolut överklagat, säger Hermansson.

Räkningen ska utredas
Därmed torde frågan om var barnen ska tillbringa sin resterande barndom vara avslutad för Marks socialnämnds del, men det återstår andra delar.

Advokaträkningen, på mer än dubbelt så mycket som det var tänkt, kommer att diskuteras vidare.
P4 Sjuhärad berättade i förra veckan att räkningen från den advokat som drev kommunens talan kostade kommunen ca 200 000 kronor mot beräknade 80 000 kronor.

Mer om advokatnotan

P-O Hermansson (KD) och Markbygdspartiets Henry Sandahl. Montage: P4 Sjuhärad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".