Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Friad från misstankar om miljöförstöring

Publicerat torsdag 28 oktober 2004 kl 08.41

Ägaren till ett sågverk i Svenljunga kommun friades igår från ansvaret för ett oljeutsläpp med risk för miljöförstöring. Mannen har haft ett tjugotal tunnor med spillolja stående på sin mark i många år. Flera tunnor rostade sönder eller sprack, och olja rann ner i marken.

Att tunnorna med spillolja stod där råder ingen tvekan om, inte heller att flera av dem gått sönder och att olja runnit ner i marken. Utsläppen upptäcktes vid en miljöinspektion år 2000. Frågan i rättegången gällde istället vem som är ansvarig.

Åklagaren hävdar att ungefär 500 liter spillolja gått ner i marken, som blivit förorenad och lett till hälsorisker för människor och djur. Enligt honom är det sågverksägaren som har det juridiska ansvaret eftersom tunnorna stod på hans mark och för att hans företag ägde oljefaten.

Men Borås tingsrätt friar sågverksägaren. Rätten skriver i sin dom att det är oklart vem som äger tunnorna och hur länge de egentligen stått där. Historien om tunnorna, var de kommer ifrån, vems de är och hur länge de stått på platsen, lyckas rätten inte reda ut. Sågverksägaren har till exempel haft en hyresgäst som svarat undvikande på frågor om sin del i det hela, och som tidigare också varit misstänkt i fallet.

Rätten konstaterar att de uppgifter som framkommit inte räcker till en fällande dom. Mannen som haft tunnorna på sin mark säger själv att han är oskyldig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".