Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Högskolans konferensmat utan upphandling

Publicerat torsdag 5 april 2012 kl 07.14
Ekonomichefen: "Det har fallit mellan stolarna"
(1:40 min)
1 av 2
Linda Sörensen, ekonomichef vid högskolan i Borås, säger till P4 Sjuhärad att ingen känt ansvar för frågan men att det nu ska åtgärdas. Foto: Pär Sandin P4 Sjujhärad
2 av 2
Björn Broström, rektor på högskolan i Borås. Foto: Jenny Hellström P4 Sjuhärad

Under tio år har högskolan i Borås anlitat en privat restaurang för representation. Men trots att mat och dryck till konferenser och evenemang kostat miljonbelopp har ingen lagenlig upphandling gjorts.

Förra veckan kunde P4 Sjuhärad berätta att högskolan ökat sina kostander för representation de senaste åren. Förra året nådde man den hittils absolut högsta nivån på nästan tre miljoner kronor.

Hälften av pengarna spenderades i den privatägda restaurangen Albrechts. Och de senaste tio åren har högskolan köpt mat, dryck och restaurangtjänster från Albrechts för över nio miljoner kronor. Belopp av den här storleksordningen måste enligt lag upphandlas på den öppna marknaden. Och förra veckan hävdade rektor Björn Broström att så var fallet.

– Vi har ju ett upphandlingsavtal med Albrecht som finns här i våra lokaler, och det är inom ramen för det som vi utnyttjar den tjänsten. Det är upphandlat.

Men när P4 Sjuhärad tittar närmare på saken visade det sig att inget avtal finns. Ekonomichef Linda Sörensen medger att fel har begåtts.

– Jag vet inte vad Björn byggde sitt svar på för uppgifter, men den bedömning jag gör är att vi har ett hyresavtal med Albrechts.

Det visar sig att Albrechts, sedan nästan 20 år, haft ensamrätt på de två restaurangerna i högskolan. Och bara sedan 2001 har högskolan lagt drygt nio miljoner kronor där.

– Och där har vi uppmärksammar att vi saknar ett avtal när det gäller upphandling av restaurangtjänster.

Detta har rullat på under många år. Hur kan det ha fått göra det utan upphandling när det handlar om så stora pengar?

– Jag tror att det är en fråga som ramlat mellan stolarna. Ingen har känt ett ansvar för just området restaurangtjänster, och nu har vi fångat upp det och ska göra en upphandling, säger ekonomichef Linda Sörensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".