Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Hyresavtal sätter Högskolan i snårig sits

Publicerat torsdag 12 april 2012 kl 12.04
Ekonomichefen: "Hyresavtalet bör omförhandlas"
(1:23 min)
Linda Sörensen, ekonomichef vid högskolan i Borås, säger till P4 Sjuhärad att ingen känt ansvar för frågan men att det nu ska åtgärdas. Foto: Pär Sandin P4 Sjujhärad

Restaurangen Albrechts i Högskolans lokaler har ett hyresavtal, men om en annan aktör vinner kommande upphandling kan detta skapa problem. P4 Sjuhärad har kunnat visa på flera oklarheter kring skolans köpta restaurangtjänster.

Skolan har köpt restaurangtjänster för miljontals kronor av Albrechts utan att upphandla detta. Dessutom hyr man ut restaurangen till en hyra som ligger klart under marknadspris, något andra restaurangägare menar snedvrider konkurrensen.

– Parallellt som vi ska titta på upphandling av restaurangtjänster, så vill vi också se över en eventuell omförhandling av avtalet med Albrechts, för det har så nära koppling till varandra, säger högskolans ekonomichef Linda Sörensen.

Men faktum är att högskolan satt sig i en knepig position. För även om skolan köpt en stor del av sin representation från Albrechts restaurang har man inget avtal för det med restaurangen - skolan hävdar i stället att det man har är ett hyresavtal, och sådana regleras av hyreslagen och kan inte sägas upp hursomhelst.

Följden av detta, när nu båda delarna ska ses över, är att skolan kan tvingas skriva kontrakt med flera olika aktörer - till exempel en som har hand om lunchmaten till studenterna och en som har hand om högskolans representation.

– Det vi ser är att vi har ett hyresavtal med Albrecht som det kan vara läge att omförhandla. Dessutom saknar vi ett avtal för köp av restaurangtjänster. Och vid upphandling av restaurangtjänster ska ju alla få lämna anbud, vilket betyder att det kanske inte alls blir Albrecht som kommer leverera restaurangtjänster till högskolan.

Så det kan bli så att det är Albrechts som sitter på hyreskontraktet i framtiden, men hyr ut det till någon annan som levererar restaurangtjänster?

– Ja, det stämmer.

Granskning av Högskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".