Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SJUKVÅRD

Fortsatt ordstrid mellan SÄS och primärvård

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 16.07
Thomas Wallén, sjukhusdirektör för SÄS. Foto: Jan-Åke Thorell.

Ordstriden mellan Södra Älvsborgs Sjukhus och primärvården om hur många patienter som remitteras fortsätter. Sjukhusdirektören Thomas Wallén framhärdar i att antalet remisser från primärvården till specialistvården på SÄS ökar för mycket och påverkar sjukhuset redan dåliga ekonomi.

– Trenden står sig och det är en ökande trend. Vi har följt ett antal remisser in från till exempel primärvården i flera år - och det är en ökande trend. När vi nu går in och tittar mer noggrant kan vi se att från januari förra året till mars i år så är remissökningen från vårdcentralerna 16 procent. Så det är ju ganska nära de 20 procenten som vi hade i vår månadsrapport, säger Thomas Wallén sjukhusdirektör på Södra Älvsbors Sjukhus.

Antalet remisser ökar, men frågan är hur mycket. Sjukhuset har jämfört årets första månader med samma period förra året och fått fram att ökningen är cirka 20 procent, men det är för kort tid menar primärvårdschefen Mats Elm som fått fram att ökningen bara är hälften så stor om man jämför en längre tidsperiod. Men Tomas Wallén håller inte riktigt med.

– Visst kan det vara så att enstaka månader kan slumpen göra att det skiljer sig från ett år till ett annat. Men när vi nu har data för en längre period är de rätt samstämmiga.

Primärvården tycker också att de får fler patienter från er. Hur ser du på det?

– Får vi fler patienter in till oss, så är det självklart att fler patienter går ut ifrån sjukhuset. Det är ganska naturligt. Jag är lite förvånad över den kommentaren.

Men det är inte så att patienter rent allmänt skickas hem tidigare och att behovet av insatser därför är större inom primärvården? 

– Det är inte min bedömning. Vi arbetar hela tiden för att förbättra rehabiliteringen och den medicinska behandlingen så att patienten kan gå hem tidigare. Men det innebär ju inte att de går hem tidigare och i ett sämre tillstånd än förr, säger Tomas Wallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".