Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ULRICEHAMN

Uppåt för vindkraften

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 07.40
Roland Karlsson i blåsväder
(1:34 min)
1 av 4
Roland Karlsson på Bondegärde. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 4
Lars Holmin (M)
3 av 4
Inga-Kersti Skarland (S)
4 av 4
Vindkraftsplan. Klicka för större bild

Just nu pågår arbetena med de två första större vindkraftverken i Ulricehamn - redan innan kommunens vindkraftsplan är klar. Planen ska snart ställas ut för allmänheten och kommer att ge plats för ett 80-tal stora vindkraftsverk i runt om i Ulricehamn.

Ulricehamns kommun ligger högt och det är bra vindförhållanden, säger Roland Karlsson.

Platsen vid Bondegärde där han står är ett bra exempel få detta. Den ligger högt och utsikten är långsträckt. Man ser faktiskt ända till området där Roland Karlsson själv bor, tvärs över sjön.

– Man ser ju Tvärred, säger han, men inte mitt hus i Hulu.

Det är dessutom långt till närmaste bebyggelse - och det har för ovanlighetens skull inte varit några överklaganden av bygget av vindkraftsparken.

De goda förhållandena i Ulricehamn gör att det kan bli ganska många vindkraftparker på sikt. Den nya vindkraftplanen som är på gång pekar ut platser som rymmer ett 80-tal vindkraftverk. Att det kan bli så många är både bra och dåligt, beroende på hur man ser det.

– Ska vi ställa om energin så är det ju bra. Sedan är det ju alltid en konflikt mellan två parter, de som vill ha det och de som inte vill.

Vindkraftverken i Bondegärde synd på långt håll, och det är inte alla som gillar det.

– Men jag har inga problem med det, säger Roland Karlsson. Men jag fårstår dem som bor i närheten och tycker att man får besvär av dem.

Ulricehamn vill gärna kalla sig för miljökommun, men frågan är hur väl det rimmar med att de första stora vindkraftverken byggs förrän 2012.

– Jag vet inte varför det inte varit så stort intresse tidigare, men självklart är det de subventioner som finns nu som gör att det är mer ekonomiskt lönsamt idag.

– I Falköping har det byggs vindkraftverk i flera år, men här har det av någon anledning inte varit så har det inte varit det trycket från marknaden tidigare.

I den nya plan för vindkraftsparker i Ulricehamn som är på gång vill kommunen ha ett längre avstånd från vindkraftverken till bebyggelsen än vad som gäller på många andra håll - ändå är det många som klagar.

– Fast här är det de som inte har fått bygga som har varit mest högljudda, säger kommunalrådet Lars Holmin (M).

Men de allra flesta vill ha vindkraft, bara det inte är för nära där man själv bor.

– Så är det, säger Lars Holmin. Det är nästan ingen som säger nej till vindkraft.

I Ulricehamn har man också lyssnat till klagomålen från dem som inte vill bli störda av vindkraftverket.Avståndet till närmaste bebyggelse ska vara 750 meter, antingen man bor tätort eller landsbygd. Det är mer än på många andra håll i landet, och det ska vara lika för alla.

– Det finns gott om plats för vindkraft i Ulricehamn så vi tycker inte att vi hindrar utvecklingen genom att ha ett större avstånd till bostäder än många andra, säger Holmin.

Det finns en bred uppslutning kring den vindkraftsplan som nu snart är klar. Oppositionen ställer också upp på avståndet till bebyggelse, men vill också se ett större skyddsområde till Komosse.

– Det är ett skyddsvärt naturområde som används mycket av det rörliga friluftslivet, säger Inga-Kersti Skarland (S). Därför har vi föreslagit en skyddszon på tre kilometer runt Komosse. Och ytterligare två kilometer i sydvästlig vindriktning.

När vindkraftsplanen ställs ut för allmänheten kommer det utökade skyddsområdet för Komosse inte att finnas med eftersom majoriteten röstade ner det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".