Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MILJÖ

Frisk luft i Borås

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 09.23
Miljöförvaltningen: "Aldrig i närheten av gränsvärdet"
(1:27 min)
Trots avgaser och dubbdäck som river upp partiklar har Borås inga stora problem med luftkvalitén. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix

Luften i många svenska städer är så dålig att den inte lever upp till de krav på luftkvalitet som gäller inom EU. Men boråsarna kan andas ut – här är luften tillräckligt ren.

Sverige kan därför komma att ställas inför rätta och behöva betala böter på grund av att luften på flera platser är för dålig och inte når upp till EU:s standard.  Men dålig luft är inget stort problem i Borås, säger Johanna Thorén som är miljöutredare på miljöförvaltningen.

– Det är framför allt ett storstadsproblem. Under vissa perioder har vi dock haft höga halterav vissa ämnen i luften. Under 2010 hade vi exempelvis höga halter av kvävedioxid vilket innebär att vi håller ett extra öga på just de halterna.

De höga halterna under 2010 berodde mycket på det ovanligt kalla klimatet som rådde då. Även när det gäller småpartiklar i luften som virvlar upp efter slitage av bland annat dubbdäck är förhållandena i Borås godtagbara. Från 2009 till 2010 minskade föroreningarna något, och från 2010 till 2011 ökade de lite. Men de har aldrig legat i närheten av årsgränsvärdena. Ändå tycker Johanna Thorén att man ska ta luftföroreningarna på allvar.

– Är man astmatiker eller allerigeker ska man se upp med luftföroreningarna, absolut.

Men man ska kanske inte jämföra Borås med Hornsgatan i Stockholm?

– Nej. De har helt andra värden och helt andra problem än oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".