Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

"Märken att lägga märke till" - landets frimärkssamlare i Borås

Publicerat lördag 21 april 2012 kl 11.48
Samlare: ” Problem med få kvinnor”
(1:46 min)
1 av 8
En raritet: 10-öres Gustav V i medaljong - 100 år gammalt och värt 10 000 kronor. Foto: Niclas Odengård.
2 av 8
Foto: Niclas Odengård.
3 av 8
Filatelister är inte bara intresserade av frimärken: här ett 1600-talsbrev adresserat till drottning Hedvig Eleonora, gemål till Karl X. Utrop på auktion för 12 000 kronor.
4 av 8
Poststämplar är också samlarobjekt - här en från Tyskland 1936. Foto: Niclas Odengård.
5 av 8
Filatelister intresserar sig för det mesta som har med postgång att göra - gamla vykort har fått ett uppsving de senaste decennierna. Foto: Niclas Odengård.
6 av 8
Könsfördelningen är tämligen ensidig - bara män. Foto: Niclas Odengård.
7 av 8
Tomas Larsson, specialiserad på frimärkshäften. Foto: Niclas Odengård.
8 av 8
Stämpeln Borås djurpark tagit fram speciellt för filatelistkonventet i helgen - en stämpel som troligen även den blir ett samlarobjekt med tiden.

I helgen håller Sveriges frimärksamlare ett extra öga på Borås. Det är kongress för Sveriges filatelistförbund med tillhörande mässa, och ett 500-tal entusiaster har samlats för sitt gemensamma intresse.

Under Sveriges Filatelistförbund årskongress väljer man ny styrelse, men framför allt är helgen en chans för samlare att utbyta erfarenheter, och inte minst - samlarobjekt.

Redan i dörren möts man av mängder med litteratur och skyltar om frimärken, och inne i lokalen på Scandic Plaza minglas det bland backar fyllda med de små värdefulla tingestarna.

Sten Eriksson är medlem i Borås filatelistförening som håller i kongressen, och förklarar sitt samlarintresse så här.

– Det är nog en önskan att få ihop ett sammanhang och ta vara på allting. Det är inbyggt i människor att vilja samla. Sen träffar man många människor.

När P4 Sjuhärad besökte frimärksmässan var det i och för sig bara ett 30-tal personer på plats, men runt om i landet finns tusentals personer som brinner för frimärken. Däremot verkar det här vara en utpräglat syssla för äldre män.

– Det är väl ett problem att det är så få kvinnor som vågar sej hit. Jag tror att det är för mycket prestige och pengar. Man tror att det måste vara dyrt och värdefullt för att man ska våga visa sej här, säger Sten Eriksson.

Nu intresserar sig filatelister inte bara för frimärken, utan det mesta runt postgången. Stämplar, vykort, brev och blanketter samlas med glädje. Och så finns det bord bara med frimärkshäften.

– Man kan samla bara häftet för motivets skulle men även för omslaget. Det kan vara tryckt på olika tryckpressar på tryckeriet, säger försäljaren Tomas Larsson. 

I mängden av entusiaster kan nämnas Borås eget kommunalråd Ulf Olsson (S) som sägs vara en frimärkssamlare av rang - i helgen iklädd rollen som kongressordförande.

På Folkan tvärsöver gatan har man även en utställning i helgen, där bland annat Borås djurpark ställer ut vykort ända från när man började förarbetet till parken på 50-talet.
I samband med detta finns vad som kan bli en riktig raritet - en poststämpel som tagits fram till helgens kongress av Borås djurpark och posten.
Efter helgen kommer stämpeln dock att makuleras, och därför blir upplagan mycket begränsad - en munsbit för äkta stämpelsamlare enligt kongressledningen på plats.

Fotnot:
Filatelihelgen pågår till och med söndag eftermiddag.

Filatelism

Foto: Niclas Odengård.

Ordet filateli kommer från grekiskans phi´los 'vän' och ate´leia 'avgiftsfrihet', 'betalningsfrihet'.
Man började samla frimärken redan i mitten på 1800-talet, och den första frimärkskatalogen utkom 1861.

Frimärkssamlandet är en utbredd hobby, en av världens vanligaste, med hundratusentals utövare enbart i Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".