Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HERRLJUNGA

Uppsägningar i Herrljungas skolor

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 14.33
Utbildningschefen: "Alla personalkategorier berörs"
(1:31 min)

Utbildningsförvaltningen i Herrljunga varslar nu 30 personer. Varslet berör både grundskola och gymnasieskola samt personal inom barnomsorgen.

Orsaken är att antalet elever i både grundskola och gymnasium minskar och därför har kommunen en för stor grundorganisation.  

Men även grundorganisationen inom barnomsorgen är för stor. Förklaringen till det är en minskad efterfrågan av plats hos dagbarnvårdare och att kommunen har obehörig personal placerade på förskollärar- och fritidspedagogtjänster.  

För många tillsvidareanställda
Som vikarie blir man tillsvidareanställd efter 720 dagar, och detta har lett fram till att skolorganisationen i Herrljunga just nu har för många tillsvidareanställda i förhållande till kommunens behov.  

– Vi har försökt att lösa detta på annat sätt, men har nu kommit fram till en punkt då ett varsel måste läggas, säger Bodil Jivegård, utbildningschef i Herrljunga. Skulle alla som är föräldralediga eller lediga av annan anledning välja att återgå i tjänst, så skulle det bli mycket negativt för utbildningsförvaltningens och hela kommunens ekonomi menasr Jivegård.

Varslet gäller 30 personer
– Men det är viktigt att komma ihåg att detta är ett varsel, säger Bodil Jivegård. Vi är i början av processen och vet i nuläget inte vad det kommer innebära i form av uppsägningar. I samband med en övertalighet görs individuell kompetensinventering och omplaceringsutredning för att pröva dem som riskerar uppsägning mot andra lediga arbeten.

Det är lagen om anställningsskydd som gäller, vilket gör att man från förvaltningens sida nu går ut och ber ett stort antal anställda att bekräfta sin anställningstid. Grundregeln är sist in, först ut.

Utbildningsförvaltningen räknar med att avsluta förhandlingarna i början av juni.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".