Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Universitet är framtiden för Högskolan i Borås

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 16.24
"Vill skapa något nytt"
(1:38 min)
1 av 2
Foto: P4 Sjuhärad
2 av 2
Björn Brorström, rektor för högskolan i Borås. Foto: Amanda Petersson

Högskola i Borås vill bli det tredje universitetet i Västsverige. Det är det preliminära beskedet som styrelsen lämnade efter ett möte idag.

En möjlighet är att slå sig samman med högskolan i Skövde, som visat intresse för att bilda ett nytt universitet tillsammans med Borås. Men Björn Brorström, rektor på Högskolan i Borås, menar att det viktigaste inte är samarbetet med andra skolor.

– Det handlar om att skapa något nytt. Om att skapa det tredje universitetet i Västsverige. Vi får en betydligt starkare bas om vi får ett universitet till istället för flera högskolor. Den här förändringen förutsätter att vi får mera resurser för att bygga upp vår forskning. Att vi får universitetstatus därför att det finns en väldigt attraktionskraft i att vara universitet, säger Björn Brorström.

Borås vill alltså bygga upp det tredje universitetet i VästSverige. Och det så snart som möjligt. Påtryckningarna på Sveriges högskolor är stora från utbildningsdepartementet som vill att högskolorna ska bli större och färre eftersom årskullarna blir mindre och kraven har ökat på skolornas kvalitet. Frågan är då om Borås har något val, när det kommer till en sammanslagning. Roland Andersson är styrelsordförande;

– Det finns i bakgrunden, för att orskaken är det sjunkande antalet 19-25 åringar och hur mycket pengar utbildningsdepartementet har råd med. Diskussionen pågår i hela landet och nu har vi kommit en bit här i Borås, säger Roland Andersson

Genom att slå sig samman och skapa ett nytt universitet ska man bli större, bedriva mer forskning och ett sätt är genom samarbetet med Skövde. Flera små högskolor tillsammans ska bilda ett starkt gemensamt lärosäte. Men det tror inte Björn Brorström kommer sudda ut skolornas egna identiteter. Borås med sin starka textilinriktning kommer med andra ord inte mattas av enligt Björn Brorström.

– Nej absolut inte. Vi får  ännu bättre förutsättningar att utveckla det. En effekt av att vi går samman med andra lärosäten är att vi kan få ännu mer kompetens kring till exempel materialutvecklingsfrågor. Vi kommer bara bli starkare. Det finns ju inget tvivel om vart textil och mode ska ligga. Det borde till och med stockholmarna inse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".