Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
TÖLLSJÖ

Kommunens krav knäckte handlare i Töllsjö

Uppdaterat måndag 7 maj 2012 kl 10.13
Publicerat måndag 7 maj 2012 kl 07.16
Mircea "Sitter med skulder"
(1:50 min)
1 av 2
Mircea Cirstea vid butiken i Töllsjö. Foto: Joel Wendle, P4 Sjuhärad
2 av 2
Mircea Cirstea. Foto: Joel Wendle, P4 Sjuhärad

Drömmen om att driva en liten butik förvandlades till en mardröm. Ett år efter att Mircea Cirstea  tog över butiken i Töllsjö, kom Bollebygds kommun med krav på omfattande och dyra åtgärder för att förbättra säkerheten kring de två bensinpumparna som hörde till butiken.

Anledningen var att pumparna låg inom Töllsjös vattenskyddsområde - men vattenskyddsområdet bildades redan 1995 och Mircea Cirstea menar att kommunen borde ha krävt förbättringarna av de gamla ägarna redan för länge sedan.

Kunde inte betala räkningar
Nu har Mircea  tvingats sälja sin butik.

– Jag har inte kunnat betala mina räkningar i tid och sitter idag med en massa skulder.

I god tro att allt var i sin ordning med verksamheten, så köpte Mircea Cirstea och hans sambo butiken Töllsjö Livs med tillhörande två bensinpumpar 2008.

Kommunen tankade bilar på macken
När kommunen året därpå kom och informerade om att bensintankarna inte uppfyllde de hårda säkerhetskrav som gäller inom vattenskyddsområden, så kom det som en total överraskning för Mircea. Särskilt som kommunen själv, via hemtjänstens bilar, hade varit hans största bensinkund.

– Jag trodde det var helt fungerande. Och kommunens bilar kom ju och tankade hela tiden.

Vattenskyddområdet i Töllsjö bildades redan 1995. Och de hårda säkerhetskraven på bensintankarna har alltså gällt ända sedan dess. Men under 14 år lät Bollebygds kommun bli att ställa några krav på åtgärder av tankarna - ända fram till 2009.

Att vidta de åtgärder som hade krävts för att få fortsätta sälja bensin hade blivit alldeles för dyrt. Så Mircea blev tvungen att låta gräva upp tankarna och sanera området, vilket kostat honom 140 000 kronor. Dessutom har han fått fakturor från Bollebygds kommun på över 20 000 kronor för kommunens handläggning och tillsyn i ärendet.

Kommunen följer regler
Mircea säger att han har förståelse för att säkerheten kring tankarna behövde förbättras. Men han menar att kommunen borde ställt det kravet mot de tidigare ägarna redan 1995, när vattenskyddsområdet bildades. Och eftersom kommunen länge brustit i sitt tillsynsansvar, borde den ha kunnat stå för åtminstone en del av de stora kostnader han drabbades av, menar han.

– De kunde ha hjälpt till och varit lite mjukare men de har varit jävligt hårda mot mig.

Bollebygds samhällsbyggnadschef Lennart Haglund säger att det är olyckligt att kommunen inte tidigare ställt krav på åtgärder av bensintankarna i Töllsjö - men i övrigt försvarar han kommunens agerande.

– Bara för att det dröjt betyder det inte att man låta bli att utöva tillstånd. När han tar över verksamheten har han en skyldighet att kontrollera hur det ligger till.

På kritiken från Mircea Cirstea där han tycker att Bollebygds kommun varit för hårda i sitt agerande tycker Lennart Haglund inte att kommunen kan agera annorlunda.

– Vi kan inte gå in och ta på oss att finansiera enskilda näringsidkares miljöskulder. Det blir en helt orimlig situation.

Susanna Hogdin är handläggare på vattenvårdsenheten på länsstyrelsen i Göteborg, som bland annat hjälper kommunerna med rådgivning i vattenskyddsärenden. Hon är väl insatt i Bollebygds kommuns hantering av ärendet med de bensintankarna i Töllsjö. Hon tycker visserligen att Bollebygds kommun borde ha gjort en tillsyn av tankarna tidigare, men menar ändå inte att det är kommunens ansvar att tankarna inte var åtgärdade trots att det gått 14 år sedan vattenskyddsområdet bildades.

– Åtgärder vid den här bensinstationen borde ha vidtagits av den gamle ägaren. Och när man förvärvar en fastighet har man en undersökningsplikt att kontrollera att fastigheten lever upp till de bestämmelser som finns.

Men borde kommunen ha låtit en verksamhet få fortgå i 14 år, när den inte uppfyller lagens krav för vattenskyddsområden?

– Nej, visst kan man väl tycka att kommunen borde ha gjort en tillsynsinsats tidigare. Men frågan om skydd av vattentäkter har fått ökad aktualitet på senare år. Och då har kommunen hakat på frågan och kontrollerat de verksamheter som har funnits inom området och uppmärksammat ganska stora brister vid den här anläggningen. Så ska man efterleva det regelverk som finns så blir det så här ibland, tyvärr.

Kommunen svarar på kritiken

Länsstyrelsen om ärendet

#ljud=3920133#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".