Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÅRGÅRDA

Stora förskoleklasser i Vårgårda

Uppdaterat tisdag 8 maj 2012 kl 15.15
Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 07.32
Förälder "Tysta barn drabbas"
(1:19 min)
Foto: Erik G Svensson, SCANPIX (Arkivbild)

Till hösten får Vårgårda 25-30 elever redan från start i varje förskoleklass - en siffra som skrämmer både personal och föräldrar. Knäckfrågan är lokalbrist - ett problem som den politiska ledningen nu säger ska vara löst.

En förälder som är orolig är Engla Nordström som inte tror att det gynnar barnen att vistas i så stora grupper.

– Jag tror det är jättedåligt för barnen. Speciellt för barn som är tystlåtna och inte tar så stor plats. De kommer hamna i skymundan och inte få så mycket hjälp och uppmärksamhet.

Bekymrade lärare
Kommunchefen i Vårgårda, Lars Björkvist säger att det inte handlar om besparingar, utan om lokalproblem.
För i höst kommer antalet elever att öka på grund av att 6-årskullen är större än förra året, så lokalbristen är ett faktum.

Även lärarna är bekymrade, två pedagoger som vill vara anonyma, berättar att oron är hög gällande höstens start.

– Vår största oro är att skollagen är att vi ska kunna se alla elever och tillgodose behoven hos alla elever i en så stor grupp. Vi hoppas på ett  fortsatt föräldraengagemang och att lokalfrågan löser sig så att det blir ett bra beslut för framtiden, säger en av lärarna.

Lokalfrågan ska vara löst
Vårgårdas kommunstyrelseordförande Mattias Olsson (M) bekräftar att det inte handlar om pengar utan lokaler - enligt honom satsar politikerna lika mycket resurser per elev som tidigare. Han menar dock att lokalproblemet nu ska vara löst.

– Det finns möjlighet att dela grupperna, och enligt uppgift kommer det ske i vissa delar. Det är ett pedagogiskt ansvar som ligger på rektorerna. Enligt uppgift som jag fått idag planeras det så i förskoleklasserna från och med nu i höst.

Men kan du lova de här oroliga föräldrarna och pedagogerna att det blir delade grupper framöver då?

– Jag kan lova att det här ansvaret ligger på rektorerna och pedagogerna att lösa, och den möjligheten finns nu när det gäller förskoleklasserna.

Och då har ni alltså lokaler så det räcker till?

– Ja, på olika sätt som jag inte kan gå in på i detalj, men de uppgifterna har jag, säger Vårgårdas kommunstyrelseordförande Mattias Olsson (M).

                                                                       Sanna Engström
news.sjuharad@sverigesradio.se

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".