Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SJUHÄRAD

Hjärntvättades i Jehovas

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 10.49
Frida "Andra var konstiga"
(17 min)
Foto: Hasse Holmberg, SCANPIX
Foto: Hasse Holmberg, SCANPIX

Frida är trettio år. I 27 år var hon medlem i Jehovas vittnen, och under den tiden blev hon både misshandlad och hjärntvättad. Till slut lyckades hon bryta sig loss efter en lång, plågsam process.

Du har hittat till en artikel från maj 2012. Kommentarsfältet är inte längre öppet. Välkommen att kontakta oss via mejl istället.

Frida från Sjuhärad växte upp i Jehovas vittnen, men lämnade samfundet i vuxen ålder.

– Det var inget konstigt för mig. Jag märkte att jag var annorlunda när jag växte upp men hade uppfattningen att alla andra var konstiga.

Män ska vara ledare
Jehovas vittnen är kända för att missionera, bland annat genom att knacka dörr. Det kallas internt att gå i tjänsten.
Man firar inte högtider som jul och födelsedagar och det finns många regler att följa. Man får inte ha sexuella fantasier, och inte ha sex före äktenskapet, inte röka.
Bara män får leda, predika och undervisa, medan kvinnor har ansvar för familjen och missionerar. De som bestämmer i för samlingen kallas för äldste.

När Frida var 20 gifte hon sig. När de några år senare fick en dotter tillsammans förändrades Frida. Hon blev starkare och började alltmer vilja ha ett jobb, kunna försörja sig själv och få ett mer meningsfullt liv. Hon började studera på distans. Frida berättar att mannen var väldigt kontrollerande och när Frida började få makt över sitt eget liv, började han att misshandla henne.

Församlingen stöttade misshandlande man
Frida försökte hålla upp en fin fasad utåt, men när hon till slut vände sig till de äldste som bestämmer i församlingen sa de åt henne att vara kvar i äktenskapet och kämpa.

I början på 2009 fick Frida ett deltidsjobb. Och jobbet och vänskapen med arbetskamraterna gav henne självkänsla och styrka. En dag fick hon nog. Hon packade väskorna, tog med sin dotter och lämnade hemmet. Hon anmälde mannen för misshandel och i de rättsliga processerna som följde väcktes hennes första tvivel inför församlingen.

– När de äldste och församlingen ställde sig bakom min dåvarande man så väcktes tankar om att det här inte är rimligt.

Mannen dömdes för bland annat för misshandel och olaga hot och fick ett flerårigt fängelsestraff.

Frida som var väldigt besviken på församlingen slutade att gå dit, men först ett år senare, i början av 2010, gick hon ur formellt.

Det var en lång process att komma till den punkten. Den första tiden var väldigt svår säger Frida. Hon drömde mardrömmar och trodde att hon själv var ond.

Stora delar av livet borttappat
Frida gick till en psykolog men fick även mycket hjälp av en organisation som heter Utväg . En av nycklarna till att våga leva sitt eget liv utanför gruppen har varit att börja våga lita på andra människor. Frida säger att hon mår bra idag, men att känslor av ilska och sorg ibland kommer över henne.

– Jag var ändå 27 år när jag började mitt liv. Det känns som mycket av mitt liv är stulet och borttappat. Men jag försöker tänka positivt. Brukar tänka att nu är jag tre år.

Idag läser Frida Media media och kommunikationsvetenskap, och i framtiden tänker hon arbeta med jämlikhetsfrågor och mänskliga rättigheter och särskilt med barn. Men redan nu föreläser hon om sektfrågor och barns rättigheter.

Farligt att leva för en grupp
Idag ser hon stora problem med barn som växer upp i slutna rörelser. Barnen får inte tänka fritt, och utvecklas till egna individer utan lever bara för gruppen.

Frida vill inte själv vara anonym, men vi har valt att anonymisera henne, med hänsyn till andra inblandade. Vi har pratat med en äldste i den Jehovas vittnen-församling som Frida var med i. Han vill dock inte vara med i radio och bemöta hennes berättelse.

Du har hittat till en artikel från maj 2012. Kommentarsfältet är inte längre öppet. Välkommen att kontakta oss via mejl istället.

Jehovas vittnen

Rörelsen växte fram på 1870-talet under ledning av amerikanen Charles Taze Russell som var influerad av adventistiska uppfattningar.
Idag har samfund runt 20 000 medlemmar i Sverige och närmare 7,5 miljoner medlemmar i världen.
Rörelsen tror att vi lever de sista dagarna på jorden, att den nuvarande världsordningen, människor och de stora politiska och religiösa systemen kommer att förintas. Bara Jehovas vittnen överlever och får njuta av det paradis som därefter infinner sig på jorden.

Fakta:
Nationalencyklopedin, redaktionella källor och Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".