Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
mark

Vindkraftverk i Sätila upprör

Publicerat fredag 27 juli 2012 kl 07.59
Arvid Eklund: "Det verkar inte bra att kommunen talar med dubbla tungor"
(1:33 min)
Sätilabon Arvid Eklund: "jag är kritisk till miljönämndens beslut" Foto: Camilla Walldán

Miljönämnden i Marks kommun har gett grönt ljus till ett nytt vindkraftverk i Sätila som är 186 meter högt och ligger drygt 500 meter från bostadshus.

Det beslutet tog man bara några dagar innan nya skärpa riktlinjer infördes, och nu bryter verket mot alla nya gränsvärden.

Sätilabon Arvid Eklund är en av många som är kritiska till det här.

– Det ligger just i den kommunen där man har tagit ett beslut om att öka respektavståndet till bostäder, minska tillåtet ljudtryck vid bostäder och minska höjden på verken. Det vill säga maximera det till 150 meter. Nu står man här och tar beslut om ett verk som bryter mot alla dessa parametrar. Det verkar inte bra att kommunen talar med dubbla tungor på det viset, säger Arvid Eklund. En av många Sätilabor som är kritiska till miljönämndens beslut.

I juni antog Marks kommun nya skärpta riktlinjer för vindkraftsutbyggnad. De innebär att verken får ha en högsta höjd på 150 meter, ljudnivån får vara högst 37 decibel, och vindkraftverken måste ligga på minst 1000 meters avstånd från närmsta bostadshus.

Bara några dagar tidigare beslutade miljönämnden att godkänna bygget av ett nytt vindkraftverk i Sätila, som är 186 meter högt och som ligger drygt 500 meter ifrån närmsta bostadshus.

Men Kristina Hasselblad som är ordförande i miljönämnden säger att de inte kunde agerat på ett annat sätt. Eftersom vindkraftverkets ansökan kom in redan 2011.

– Vi kan inte rätta oss efter riktlinjer som tas efter det att ansökan har kommit. Vi måste följa de lagar som är när ansökan kommer in, säger Kristina Hasselblad.

Arvid Eklund och andra närboende har överklagat miljönämndens beslut. Han säger att även om miljönämnden agerat juridiskt korrekt så är det märkligt.

– Man kan aldrig förklara detta för gemene man. Om man säger en sak och agerar tvärtemot det samma vecka. Då är det något sjukt.

Ett slutgiltigt besked om det blir ett nytt vindkraftverk i Sätila eller inte kommer dröja. Det är inte bara miljönämnden som fattar beslut i frågan. I september beslutar plan- och byggnadsnämnden om de ger bygglov till det nya verket. Och eftersom miljönämndens beslut är överklagat ska ärendet dessutom behandlas i Länsstyrelsen och det är en process som brukar ta lång tid säger Kristina Hasselblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".