Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SJUHÄRAD

Viljan stor att välja svenskt kött i Sjuhärad

Publicerat måndag 6 augusti 2012 kl 07.16
Birgitta Melkersson: ”Man har inte alltid råd att göra de smartaste valen”
(1:24 min)
Viljan är stor att välja svenskt kött i Sjuhärad, men hittills har kommunerna valt att följa EU:s regelverk. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Att välja enbart svenskt kött i kravspecifikationen vid offentlig upphandling är inte tillåtet enligt EU, men på flera håll i landet prövas fall där kommuner ställt strängare djurskyddskrav än de som anges i EU:s regelverk. Vilket överklagats av köttgrossister.

Viljan är stor även i Sjuhärad att välja svenskt kött men hittills har kommunerna valt att följa EU:s regelverk. Istället kräver man ekologiskt kött - något som är tillåtet. Jan Aronsson är upphandlingschef i Vårgårda och Herrljunga som har anbud på kött ute nu.

– Vi valde att inte ställa krav för svensk djurhållning men däremot ekologisk kött. För det är ju inte bara svensk kött som kan uppfylla krav på ekologiskt och därmed är det inte diskriminerande heller.

Hur hade ni velat att det hade gått till?

– Kanske att man hade haft lite friare utrymme att ställa just andra typer av krav. Man pratar ju mycket om till exempel  närproducerat och närodlat idag, säger Jan Aronsson.

Kommunerna i Sjuhärad följer riksmålet om att ha 25 procent ekologiska livsmedel och har därför med i kravspecifikationen att det ska finnas ekologiskt kött, men även svenskt att välja på. Viljan att köpa svenskt är stor i kommunerna, Borås, Bollebygd, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn och har sedan i mars i år köpt 73 ton kött varav 4 ton var utländskt.

Både ekologiskt och svenskt kött kostar oftast mer. Men i Marks kommun har man tagit fram matlagningsmetoder som minskar svinnet och på så vis kunna ha råd med köttet. Birgitta Melkersson är enhetschef för åtta skolkök i Mark.

– Vi har väldigt fina ugnar som är lämpade för olika metoder för att steka och koka så det krymper minimalt och behåller vätska och saftighet. Så det jobbar vi hela tiden med. Men det är ju det här med ekonomin, att man får direktiv att man måste hålla igen och att det inte får kosta så mycket. Det är klart, det visar sig ju på tallriken då, att man kanske inte alltid kan göra de smartaste valen, säger Birgitta Melkersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".