Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
POLITIK

Nystartszoner föreslås i Borås

Publicerat onsdag 8 augusti 2012 kl 11.41
Utredare: ”Det ska skapa arbetstillfällen för dom som bor i zonen”
(1:36 min)

Hässleholmen och Boda i Borås kan komma att bli en nystartzon där företag kan få kraftiga skattelättnader. Detta enligt en ny utredning som syftar till att stimulera sysselsättningen på platser med ett utbrett utanförskap.

Christer Sjödin har utrett frågan på regeringens uppdrag.

– Vår enkla utgångspunkt är att sänker man kostnaden för arbetskraften så är det ett incitament till att öka antalet anställda, säger han.

Christer Sjödin föreslår att avdraget för sociala avgifter sänks till 10 procent - det innebär ett avdrag på upp till 70 000 kronor per år och anställd, eller max 3,4 miljoner kronor. Zonerna som ska få ta del av förmånerna, måste uppfylla tre kriterier.

– Hög arbetslöshet, hög andel med försörjningsstöd och en låg utbildningsnivå.

Zonen ska dessutom ha minst 4 000 invånare. Tolv kommuner i landet har områden som uppfyller dessa kriterier - och i Borås är det stadsdelarna Hässleholmen och Boda. Och det är de som bor där som ska gynnas i första hand.

– Minst en fjärdedel av de anställda i de här företagen ska vara bosatta inom zonen. Vi vill att det här ska skapa arbetstillfällen för dem som bor i zonen och inte bara för företagarna som finns i zonen.

Syftet med förslaget är att öka sysselsättningen i det specifika området - inte sysselsättningen i stort. Och det kan skapa problem med en sned konkurrens.

– Det kan finnas sådana nackdelar och jag är säker på att företagare kommer se det som en nackdel att de som verkar innanför zonerna får en fördel jämfört med andra. Men syftet är ju att minska utanförskapet som finns i zonerna och då menar vi att man måste kunna ta det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".