Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Förslaget om nystartszon välkomnas av boende på Hässleholmen

Publicerat torsdag 9 augusti 2012 kl 08.37
Boende: ”Om det fungerar så är det en bra idé”
(1:34 min)
Vejne Wejnemo som bor på Hässleholmen tycker att idén om nystartzoner är bra om det visar sig att det verkligen leder till fler jobb. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad

Igår berättade vi om att Borås kan bli en av kommunerna som får nystartszoner. På Hässleholmen i Borås välkomnar man förslaget, som innebär att företag på Hässleholmen och Boda kan få skattelättnader. Förslaget syftar till att stimulera sysselsättningen på platser med ett utbrett utanförskap.

Lena Steiland arbetar på medborgarkontoret på Hässletorg.

– Det är klart att alla goda förslag är väl kanske bra. Man får väl testa.

 Du tror att det kan leda till mer jobb?

– Det är väl inte omöjligt.

Det behövs mer sysselsättning här på Hässleholmen?

– Ja, det behövs absolut för vi har ganska hög arbetslöshet, säger hon.

Företag på Hässleholmen och Boda hör till de områden som kan komma att få skattelättnader vid nyanställningar. Kriterierna för områden som ska få stöd föreslås vara hög arbetslöshet, många med försörjningsstöd och många med låg utbildningsnivå. Men om minskningen av de sociala avgifterna från 30 till 10 procent räcker är tveksamt.

– Fungerar det så är det en bra idé, men då ska det gå den vägen att det blir mer jobb, säger Vejne Wejnemo som bor på Hässleholmen.

Ett problem som utredaren av förslaget har noterat är att det kan snedvrida konkurrensen. Ett företag inom nystartzonen får skattelättnader medan ett företag på fel sidan om gränsen blir utan.  Men där har Lena Steiland och Vejne Wejnemo lite olika åsikter:

– Jag är inte så säker på att det har någon jättestor betydelse, säger Lena Steiland.

– Jag tycker att det låter ganska orättvist, att inte de utanför zonen också ska få. Det kanske dras ner där istället, säger Vejne Wejnemo.

Tidigare publicerat:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".