Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ÄLDREVÅRD

Sjuhärad kan få ett vård- och omsorgscollege

Publicerat tisdag 14 augusti 2012 kl 12.58
Palmén (S): "Ett sätt att ge specialistkompetens"
(1:34 min)
Lena Palmén (S), kommunalråd. Foto: Sara Holmberg

Regionen och Sjuhäradskommunerna vill starta ett vård- och omsorgscollege - en utbildningssatsning som ska öka kompetensen inom äldrevården och omsorgen.

Vård- och omsorgscolleget finns bara på idéstadiet än så länge. Klart är dock att det inte handlar om att bygga en ny skola rent fysiskt, utan snarare om att samarbeta över kommungränserna med att vidareutbilda vårdpersonal efter de behov som finns.

– På sikt hoppas vi kunna få rätt kompetens inom vård och omsorg. Idag ser vi att den finns områden där vi helt enkelt saknar kompetens för det jobbet vi ska utföra, säger kommunalrådet Lena Palmén (S) i Borås.

Tanken är att arbetsgivaren, som i det här fallet till största del är kommunen, ska kunna utbilda sin personal. Det kan till exempel röra sig om att en anställd inom våren för gå en utbildning för att lära sig om en specifik diagnos. Det menar Lena Palmén är något som saknas i vårdutbildningarna idag.

--Du kanske börjar jobba på ett visst boende med en viss diagnos, då skulle du kunna få mer specialistkompetens inom det området. De utbildningarna saknas idag, de finns inte helt enkelt. Vårdutbildningarna utbildar inte för allt det finns behov av.

Men om det här är ett behov, varför har man inte gjort det tidigare?

– En jättebra fråga som jag inte har något svar på, men nu jobbar vi med det.

Utbildningssatsningen ska vara ett samarbete mellan kommunerna i Sjuhärad och regionen, och kostnaden kommer inte att bli särskild hög menar Palmén.

--Vi måste ju utbilda människor till det dom behövs till, så det är jag inte säker att det kommer kosta betydligt mer. Det viktiga är ju enda att vi kan utföra den vård och omsorg vi ska på ett bra sätt.

Och när tror du att det här kan bli verklighet?

– Säg om två år.

Första steget tas nästa vecka. Då fattas beslut om en förstudie för ett eventuellt framtida Vård och omsorgscollege i Sjuhärad.

Alexandra Karlsson
alexandra.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".